Nausēdas padomniece: Valsts aizsardzības finansējumu varētu iegūt arī ar uzņēmumu ienākuma nodokļa celšanu

© Pixabay.com

Meklējot ilgtermiņa aizsardzības finansējuma avotus, Lietuvai ir jāapsver dažādas iespējas, tostarp uzņēmumu ienākuma nodokļa palielināšana, paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas padomniece Irēna Segalovičiene.

Šobrīd ir jāapsver visi priekšlikumi valsts aizsardzības finansējuma palielināšanai, viņa otrdien saziņa intervijā radiostacijai "Žiniu radijas". Vienlaikus Nausēdas padomniece uzsvēra, ka priekšlikumiem jābūt skaidri pamatotiem.

"Visas idejas ir vērts apspriest, bet tās ir jāliek galdā ar ļoti skaidriem aprēķiniem, cik ieņēmumu tas dos, kādi ir plusi, kādi mīnusi, kad to varētu izdarīt, ko par to domā politiskās partijas," sacīja Segalovičiene, komentējot priekšlikumu papildu ieņēmumus aizsardzības nozarei piesaistīt, palielinot uzņēmumu ienākuma nodokli.

Viņa uzskata, ka par šo jautājumu ir jākonsultējas ar uzņēmējiem.

Savukārt Lietuvas Uzņēmēju konfederācijas prezidents Andrjus Romanovskis pagājušajā nedēļā Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT teica, ka nepiekrīt ierosinājumam, ka uzņēmumu ienākuma nodokļa palielināšana ir vienīgais veids, kā piesaistīt vairāk līdzekļu aizsardzībai. Viņš norādīja, ka ne tikai uzņēmējdarbības sektors ir atbildīgs par valsts drošību. Turklāt, kā brīdināja Romanovskis, tas pasliktinātu investīciju klimatu Lietuvā.

Debates par papildu finansējumu aizsardzībai notiek, jo prezidenta kanceleja un daļa parlamenta deputātu apgalvo, ka 2024.gada valsts aizsardzības budžeta projektā trūkst līdzekļu, lai īstenotu Valsts aizsardzības padomes apstiprināto plānu izveidot Lietuvas armijā sauszemes divīziju.

Oktobra sākumā Lietuvas valdības apstiprinātajā nākamā gada valsts budžeta projektā aizsardzības izdevumi plānoti 2,06 miljardi eiro jeb 2,71% no iekšzemes kopprodukta.

Politika

Krievijas troļļu ferma ir radījusi un izplatījusi nepatiesu apgalvojumu, ka viceprezidente Kamala Herisa 2011. gada jūnijā bija iesaistīta ceļu satiksmes negadījumā, kura rezultātā tika paralizēta 13 gadus veca meitene, atsaucoties uz “Microsoft” paziņojumu, vēsta raidsabiedrība “CBS News”.

Svarīgākais