FM Saeimas komisijai jāiesniedz atzinums saistībā ar likumiem regulētu pakalpojumu izmaksu paredzamībai enerģētikas sektorā

© Ģirts Ozoliņš/MN

Finanšu ministrijai (FM) šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai jāiesniedz atzinums par grozījumiem trīs likumos, kas tostarp paredz veicināt regulētu pakalpojumu izmaksu paredzamību enerģētikas sektorā, un to ietekmi uz budžetu.

Komisija atbalstīja FM atzinuma sagaidīšanu pirms likumprojektu virzīšanas pirmajam lasījumam Saeimā. Tāpat arī grozījumu iesniedzējiem līdz pirmdienai jāsagatavo pamatojošs dokuments katram no iesniegtajiem likumprojektiem.

Deputāti Harijs Rokpelnis (ZZS), Augusts Brigmanis (ZZS), Valdis Maslovskis (ZZS), Juris Jakovins (ZZS), Jānis Patmalnieks (JV), Atis Labucis (JV), Mārtiņš Felss (JV), Raimonds Čudars (JV), Skaidrīte Ābrama (P) un Atis Švinka (P) iesnieguši grozījumus likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem", Elektroenerģijas tirgus likumā un Enerģētikas likumā.

Kā norāda grozījumu autori, elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas 2023.gada vasarā izgaismoja virkni ar regulējuma nepilnībām. Elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas vasarā bija straujas un rezultātā, tā vietā, lai veicinātu kopīgu virzību uz efektivitāti, radīja drīzāk pretēju iespaidu - uzticības mazināšanos gan pakalpojuma sniedzējam, gan valsts pārvaldei, kā sabiedrības interešu aizstāvei.

Grozījumu mērķis ir veicināt caurspīdību un paredzamību saistībā ar regulētajiem pakalpojumiem - īpaši enerģētikas sektorā, kur atsevišķi pakalpojuma sniedzēji, kas pakalpojumu sniedz par regulētu cenu, apkalpo ļoti lielu lietotāju, tai skaitā mājsaimniecības lietotāju skaitu.

Deputāti rosina noteikt pienākumu sistēmas operatoriem savā desmitgadu attīstības plānā ietver plašāku informāciju par attiecīgo nozari, lietotāju nākotnes vajadzībām un prognozēto tarifu dinamiku, kā arī noteikt pienākumu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) ikgadējā ziņojumā Saeimai ietvert tarifu vērtības un informāciju par nacionāla mēroga pakalpojuma sniedzēju plānoto un faktisko izmaksu novirzēm.

Priekšlikums paredz noteikt pienākumu SPRK izstrādāt metodiku maksimālā tarifu vērtības pieauguma noteikšanai.

Tāpat likumprojektu autori izstrādājuši priekšlikumus pārejas noteikumiem Elektroenerģijas tirgus likumā attiecībā uz 2023.gada vasarā apstiprināto elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu, lai izlīdzinošo mehānismu būtu iespējams piemērot jau no 2024.gada janvāra.

Pārējās periodā līdz 2025.gada 31.decembrim likumprojektā "Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā" paredzēts mājsaimniecības lietotājiem noteikt elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griestus 12 mēnešu periodā mājsaimniecību lietotājiem ar vienfāzes (1F) un trīsfāžu (3F) pieslēgumiem un strāvas lielumu 16, 20 un 25 ampēri (amp).

Koalīcijas deputāti norāda, ka minētās mājsaimniecību grupas saskaņās ar AS "Sadales tīkls" sniegto informāciju ietver vairāk nekā 95% no mājsaimniecībām.

Politika

Bijušajam Ņujorkas mēram, federālajam prokuroram un Donalda Trampa personiskajam advokātam Rūdolfam Džuliāni atņemta advokāta licence Ņujorkas štatā, tiesai secinot, ka viņš vairākkārt melojis saistībā ar 2020.gada prezidenta vēlēšanu iznākumu.

Svarīgākais