Kariņš: Pašlaik svarīgākais ir strādāt pie konflikta apturēšanas un plašākas eskalācijas novēršanas

© MN

Latvija kopā ar citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir konsekventi iestājusies par divu valstu - Izraēlas un Palestīnas - risinājumu, norāda ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Kā aģentūru LETA informēja politiķa padomnieks Sandris Sabajevs, ministrs uzsver, ka visu ES dalībvalstu līmenī šī pozīcija tika atkārtoti apstiprināta 15.oktobrī, ES Padomei pieņemot paziņojumu par ES kopējo nostāju Tuvajos Austrumos.

Kariņš akcentēja, ka tam ir arī viennozīmīgs starptautiskās sabiedrības atbalsts, kas cita starpā ir nostiprināts virknē starptautisko vienošanās un ANO Drošības padomes rezolūciju. Ārlietu ministra ieskatā, divu valstu mierīga līdzās pastāvēšana ir vienīgais ilgtspējīgais konflikta risinājums.

"Šādu nostāju esam konsekventi uzturējuši savos kontaktos ar Izraēlu un Palestīniešu pašpārvaldi. Pašlaik svarīgākais ir strādāt pie konflikta apturēšanas un plašākas eskalācijas novēršanas, lai varētu atgriezties pie politiskā dialoga atbilstoši starptautiskajiem parametriem," norāda Kariņš.

LETA jau rakstīja, ka palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamās" 7.oktobrī veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlas teritorijā. "Hamās" uzbrukumā Izraēlā noslepkavoti vairāk nekā 1400 cilvēku un aptuveni 4000 ir ievainoti.

Izraēla atbildēja ar pretuguni un ir savilkusi karavīrus un kara tehniku pie Gazas joslas robežas.

Politika

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais