Siliņa: Latvija izceļas dažādās kvantu tehnoloģiju jomās

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvija ir iezīmējusies pasaules tehnoloģiju inovatoru kartē, trešdien tehnoloģiju forumā "5G Techritory" sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa norādīja, ka spēcīgs interneta savienojums un 5G tehnoloģiju ienākšana ikdienā maina mūsu pasauli, tostarp internets Latvijā jau tagad ir viens no ātrākajiem pasaulē.

Vienlaikus Siliņa sacīja, ka Latvijā pašreiz ir viens no augstākajiem mobilā interneta izmantošanas rādītājiem Eiropā, un tā ir viena no pirmajām valstīm, kurā 5G ir publiski pieejams. Tāpat arī premjere uzsvēra, ka Latvija bija pirmā Eiropā, kas izveidoja 5G aizsardzības testēšanas zonu, un Latvija joprojām ir vienīgie Eiropā ar 5G pētniecības vidi militārajā bāzē.

Siliņa uzsvēra, ka labai izglītībai un apmācībai ir liela nozīme, jaunu talantu audzināšanā, kas nepieciešami tehnoloģiju attīstības veicināšanai. "Ir nepieciešama STEM izglītība, veicinot zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un prasmju attīstību un radot vietu, kur mācīšanās nekad nebeidzas," sacīja Siliņa.

"Inovācijas ir pasaules dzinējspēks un, lai radītu inovatīvu vidi, ir nepieciešams valdības, uzņēmumu un skolu kopīgs darbs. Mums ir jāatbalsta pētniecība un izstrāde, lai atraisītu nākamo tehnoloģiju izrāvienu vilni," foruma uzrunā sacīja premjere.

Vienlaikus Siliņa norādīja, ka Latvijai ir potenciāls tādās jomās kā mikroshēmu testēšana un projektēšana.

"Latvijas zinātnieki ir uzstādījuši pasaules rekordus datu centru tehnoloģiju jomā, un Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts ir pionieris jaunu materiālu pētniecībā," sacīja Siliņa, norādot, ka Latvijai ir spēcīgs pamats, lai izvirzītos vadībā šajā jomā.

Tāpat premjere uzsvēra, ka Latvija izceļas dažādās kvantu tehnoloģiju jomās, tostarp kvantu skaitļošanas, algoritmu, kvantu nanoelektronikas un kvantu komunikāciju jomā.

"Latvijā mums ir zināšanas, resursi, prasmes un kapitāls, lai radītu jaunus tehnoloģiju līderus un veicinātu inovācijas," minēja Siliņa.

Vienlaikus nedrīkst aizmirst, ka digitalizācija iet roku rokā ar cilvēktiesību un privātuma vērtību saglabāšanu. "Mums ir jāapgādā mūsu bērni un mazbērni ar tehnoloģijām, kas vērstas uz cilvēku," sacīja Siliņa.

Jau ziņots, ka Rīgā šodien un ceturtdien, 19.oktobrī, norisinās sestais tehnoloģiju forums "5G Techritory", kurš pulcēs tehnoloģiju speciālistus un lēmumu pieņēmējus, lai runātu, kā patlaban ir pielietojama 5G sakaru tehnoloģija.

Forumu rīko VAS "Elektroniskie sakari", bet atbalsta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un Starptautiskā Telekomunikāciju savienība.