Skatīs pieprasījumu Loginai par izteikumiem saistībā ar krievu valodu sabiedriskajos medijos

© Ģirts Ozoliņš/MN

Saeimas atbildīgā komisija šodien skatīs opozīcijas pieprasījumu kultūras ministrei Agnesei Loginai (P) saistībā ar krievu valodu sabiedriskajos medijos.

Pieprasījumu komisijas sēde paredzēta plkst.9 Jēkaba ielā 16, 303.telpā.

Pieprasījumu "Par izteikumiem saistībā ar apņemšanos nepildīt Saeimā apstiprināto Nacionālās drošības koncepciju 2023" iesnieguši Nacionālās apvienības deputāti Jānis Dombrava, Artūrs Butāns, Ināra Mūrniece, Edmunds Teirumnieks, Jānis Vitenbergs, Jānis Grasbergs, Edvīns Šnore un Nauris Puntulis un "Apvienotā saraksta" parlamentārieši Edvards Smiltēns un Juris Viļums.

Kā ziņots, kultūras ministre Agnese Logina (P) konceptuāli redz lomu sabiedriskajam medijam krievu valodā, tā aģentūrai LETA iepriekš norādīja ministres padomnieks Dāvis Lodziņš.

Vēl pirms NDK apstiprināšanas Saeimas sēdē Logina norādīja, ka nepiekrīt NDK norādītajam 2026.gada 1.janvārim kā termiņam, kad būtu jābeidz atbalstīt sabiedriskie mediji krievu valodā. Viņasprāt, nevar pieņemt arī to, ka 2026.gadā nebūs nepieciešams runāt par pārbaudītu informāciju krievu valodā.

NDK noteikts, ka no 2026.gada 1.janvāra arī sabiedrisko mediju veidotajam saturam jābūt tikai latviešu valodā un valodās, kas ir piederīgas Eiropas kultūrtelpai.

Pēc ministres pārstāvja paustā, ministre konceptuāli redz lomu sabiedriskajam medijam krievu valodā, taču jautājums ir par detaļām, termiņiem un iespējamiem pārejas posmiem.

Svarīgākais