Par ar Saeimas lēmumu apstiprināmiem politikas dokumentiem varētu ļaut runāt piecpadsmit minūtes

© Kaspars Krafts/MN

Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisija šodien atbalstīja Saeimas priekšsēdētājas Daigas Mieriņas (ZZS) priekšlikumu grozījumos Saeimas Kārtības rullī, kas paredz, ka par ar Saeimas lēmumu apstiprināmiem politikas dokumentiem varēs runāt piecpadsmit minūtes.

Patlaban Saeimas Kārtības rullī noteikts, ka runas laiks runātājiem, apspriežot Satversmes grozījumus, lēmuma projektus par uzticības vai neuzticības izteikšanu, likumprojektus un patstāvīgos priekšlikumus pirmajā lasījumā, kā arī pieprasījumus, runas laiks nedrīkst pārsniegt piecpadsmit minūtes, bet, runājot otro reizi, - piecas minūtes. Šo normu Mieriņa rosināja papildināt ar Saeimas lēmumu apstiprināmiem politikas dokumentiem, piemēram, Nacionālās drošības koncepciju. Saeimas priekšsēdētāja komisijā norādīja, ka par šo dokumentu daudzi deputāti gribēja izteikties, un tāda veida dokumenti un ziņojumi ir pietiekami svarīgi, lai par to diskutētu ilgāk nekā piecas minūtes.

Tāpat priekšlikums paredz, ka runātājs visām runas reizēm paredzēto laiku var apvienot. Pēc runātāja lūguma Saeima bez debatēm lemj par runas laika pagarināšanu.

Runas laika pagarināšanu runātājs var lūgt tikai tad, kad beidzies apvienotais runas laiks vai pēc tam, kad runātājs apspriežamajā lietā runā otro reizi. Runas laika pagarinājums nedrīkst pārsniegt otrajai reizei noteikto runas laiku.

Apakškomisija šodien sāka skatīt iesniegtos 70 priekšlikumus grozījumiem Saeimas Kārtības rullī pirms otrā lasījuma.

Svarīgākais