Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Pieprasa Kariņa un Briškena demisiju saistībā ar Latvijas valstspiederīgo iedzīvotāju evakuāciju no Izraēlas

© Mārtiņš ZILGALVIS, MN

"Stabilitātei" frakcija pieprasa ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) un satiksmes ministra Kaspara Briškena (P) demisiju saistībā ar Latvijas valstspiederīgo iedzīvotāju evakuāciju no Izraēlas.

Likumprojekts par Kariņa demisiju parlamentā iesniegts "pamatojoties uz ilgstoši ieilgušo iespējamo risinājumu meklēšanu attiecībā par Latvijas valstspiederīgo iedzīvotāju evakuāciju no Izraēlas, kurā oficiāli ir izsludināts karastāvoklis, kā arī nesamērīgi dārgo nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" organizētajā evakuācijas reisa Rīga-Telaviva-Rīga biļešu cenu, un Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta neefektīvo komunikāciju par iespējamajiem repatriācijas reisiem".

Briškena demisiju opozīcijas spēks pamato ar novēloto un gauso reakciju attiecībā par Latvijas valstspiederīgo iedzīvotāju evakuāciju no Izraēlas, kurā oficiāli ir izsludināts karastāvoklis, kā arī nesamērīgi dārgo nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" organizētajā evakuācijas reisa biļešu cenu.

Jau ziņots, Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte aģentūrai LETA norādīja, ka tie Latvijas valstspiederīgie, kas ir vēlējušies izceļot no Izraēlas, ir vai nu jau aizbraukuši no valsts vai arī izceļos no tās ar šodienas avioreisu.

Pēc viņas paustā, nevar izslēgt, ka, situācijai attīstoties, izceļot no Izraēlas vēlēsies vēl arī citi Izraēlā pastāvīgi dzīvojošie Latvijas valstspiederīgie. Šādu personu Izraēlā esot aptuveni 5000.

LETA jau rakstīja, ka Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" pēc ĀM aicinājuma šodien veiks speciālu evakuācijas reisu no Izraēlas.

ĀM ir aicinājusi "airBaltic" veikt speciālu lidojumu maršrutā Rīga-Telaviva-Rīga, lai nodrošinātu iespēju atgriezties mājās tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri vēlas izbraukt no Izraēlas.

Vienlaikus "airBaltic" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka lidojumā būs pieejamas 148 vietas.

Uzņēmumā uzsvēra, ka pasažieru, apkalpes un lidojumu drošums ir "airBaltic" galvenā prioritāte, tāpēc lidsabiedrība uzmanīgi seko līdzi situācijai Izraēlā un, apstākļiem mainoties, patur tiesības plānoto reisu mainīt vai atcelt.

Eglīte šorīt TV3 pastāstīja, ka pašlaik ĀM rīcībā esošās ziņas liecina, ka plānotais avioreiss šorīt tiks veikts. Visas vietas lidmašīnā esot aizņemtas - pamatā reisu izmantos Latvijas pilsoņi, bet starp pasažieriem būs arī desmit Igaunijas un trīs Lietuvas pilsoņi. Būšot arī vairāki Izraēlas pilsoņi, kuri izmantos "airBaltic" lidojumu, lai atgrieztos no Latvijas Izraēlā.

ĀM pārstāve atzīmēja, ka virkne Latvijas valstspiederīgo ir pametuši Izraēlu jau agrāk ar Lietuvas, Francijas un Grieķijas organizētiem avioreisiem. Viņa pieļāva, ka situācijai Izraēlā saasinoties, var pieteikties vēl cilvēki, kas varētu vēlēties pamest šo valsti, un tad tikšot runāts par jaunu reisu organizēšanu.

LETA jau rakstīja, ka "Hamas" sestdien, 7.oktobrī, sarīkotajā negaidītajā uzbrukumā Izraēlai, kas ir ļaunākais Izraēlas 75 gadu vēsturē, tika nogalināti 1200 cilvēku, kas lielākoties bija civiliedzīvotāji.