Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Politika

Veselības ministram padomus sniegs bēdīgi slavenā Vakcinācijas biroja kādreizējais darbinieks Trojanskis

Ņikita Trojanskis © Foto: Mārtiņš Zilgalvis/F64

Veselības ministram Hosamam Abu Meri padomus sniegs ne tikai Normunds Beļskis, bet arī kādreizējais Vakcinācijas biroja darbinieks, epidemiologs Ņikita Trojanskis, kurš kādreiz strādāja Vakcinācijas birojā.

"Palīdzēšu ministram ar veselības digitalizāciju un mākslīgā intelekta tehnoloģijām," mikroblogošanas vietnē "X" raksta Ņikita Trojanskis. Viņš atzīstas, ka pirms piekrist, pāris dienas padomājis, "lai saprastu, vai lielākais šķērslis digitalizācijas attīstībā ir pārvaldība vai resursi. " Izskatās, ka ar labāku pārvaldību, var atrisināt >60% problēmu. Tāpēc piekritu, " raksta Trojanskis.

Portāls NRA jau rakstija, ka Hosama Abu Meri (JV) biroju vadīs Ropažu novada domes deputāte Renāte Gremze, kas šī gada janvārī pameta "Konservatīvo" partiju. Viņa iepriekš strādājusi ar stratēģiskiem reģiona attīstības jautājumiem, publisko institūciju pārvaldības, kā arī labklājības un izglītības jautājumiem. Savukārt ministra biroja palīdzes pienākumus tāpat kā iepriekšējās veselības ministres Līgas Meņģelsones vadībā pildīs Kristīne Blūmentāle.

Viņa iepriekš bijusi valsts sekretāra vietnieka veselības politikas jautājumos palīdze.

Ministra padomnieks stratēģiskās plānošanas jautājumos būs Normunds Beļskis, kurš savulaik paspējis pabūt dažādos amatos. Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Beļskis deviņdesmitajos gados strādājis Iekšlietu ministrijā (IeM) par Preses centra priekšnieku, vēlāk paaugstināts policijas majora pakāpē, apbalvots ar personisko ieroci, ieguvis IeM augstāko atzinību - Zelta goda zīmi un trešās pakāpes Triju zvaigžņu ordeni.

Ministram būs padomniece komunikācijas jautājumos Ilona Oša, kuras iepriekšējā darba vieta bija Latvijas Valsts Meži. Viņa ir stratēģiskās komunikācijas profesionāle, vadījusi komunikāciju komandu un stratēģisko komunikāciju vairākās valsts kapitālsabiedrībās, strādājusi sabiedrisko attiecību un mārketinga komunikācijas aģentūrās.

Vēl Abu Meri būs padomnieks digitalizācijas un mākslīgā intelekta attīstības jautājumos, un šajā amatā iecelts epidemiologs, Covid-19 pandēmijas laikā eksistējošās Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis, kurš šobrīd ir Oksfordas universitātes doktorantūras students.

Savukārt padomniece juridiskajos jautājumos būs demogrāfijas doktore un tiesību zinātņu maģistre ar specializāciju sociālajā politikā Līga Āboliņa, kurai ir ilgstoša pieredze labklājības jomā - bērnu tiesību aizsardzības un ģimenes politikas jomā.

Ministrs plāno izveidot spēcīgu nozares ārštata ekspertu komandu. Ārštata padomnieces amatā jau piekritušas strādāt medicīnas pakalpojumu pieejamības eksperte - Nellija Kleinberga, SIA "Saldus medicīnas centrs" valdes priekšsēdētāja un ārstu un pacientu tiesību eksperte Karīna Palkova, informēja VM.

Kā uzsver pats veselības ministrs, viņa redzējums ir Latvijā izveidot veselības aprūpes sistēmu, kas rada vērtību pacientam.

"Tam ir jābūt galvenajam indikatoram, kā mēs mērām veselības aprūpes pakalpojumu efektivitāti. Un tas ir liels izaicinājums, tādēļ man ir svarīga komanda, ar ko kopā es realizēšu savu redzējumu. Svarīgi, ka arī mana komanda redz šo misiju - un ir motivēti dot pat pārdrošas idejas, lai sasniegtu izvirzītās prioritātes - efektīva datos un tehnoloģijās balstīta veselības aprūpes pārvaldība, Baltijā konkurētspējīgs finansējums nozarei, cilvēkresursu attīstība - cieņa, adekvāts atalgojums un darba apstākļi nozares darbiniekiem, medikamentu pieejamības un efektivitātes uzlabošana un sabiedrības lielāka iesaiste prevencijā", biroja stratēģiskos virzienus uzsver Abu Meri.