Kultūras ministre: Mēs esam maza valsts, bet vienlaikus esam pārsteidzoši sašķelti

© Ģirts Ozoliņš/F64

Ja gribam valstī sasniegt augstu labklājības līmeni, stipri vairāk jāstrādā pie sabiedrības saliedētības, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda kultūras ministre Agnese Logina (P).

Taujāta, kā sekmēt sabiedrības saliedētību, politiķe atzīmēja, ka tas ir viens no politiskajiem uzstādījumiem - strādāt pie sabiedrības saliedēšanas. Viņa piebilda, ka pēc divām nedēļām kultūras ministres komandai pievienosies jomas profesionāle, kura ar šiem jautājumiem ir strādājusi iepriekš. Loginas izvēlētajai personai ir skaidras idejas, kas būtu jāpaveic un kā jāsekmē šī jautājuma virzība. Personas vārdu ministre gan neatklāja.

"Mēs esam ļoti nevienlīdzīgi, sabiedrība ir savstarpēji polarizēta. (..) Ar konkrētiem rīcībpolitikas virzieniem labprāt iepazīstināšu, kad būs izveidota visa komanda. Veidojot komandu, esmu atlasījusi cilvēkus, kuri mani papildina. Saliekot kopā savus prātus, spējas un pieredzi, mēs varam veidot skaidru rīcības plānu," sacīja Logina.

Taujāta, kā valstī varētu cīnīties ar Krievijas dezinformāciju, jaunā kultūras ministre akcentēja, ka tas ir smags jautājums. Lai gan pavisam netālu no Latvijas norit militārs karš, infokarš ir sācies daudz senāk. Loginas ieskatā, cīņā par cilvēku prātiem mēs iepaliekam.

"To var redzēt, cik viegli Latvijā izplatās dažādi "viss slikti" naratīvi, stāsti ar dažādām puspatiesībām. Mums jāskatās uz sevi objektīvi, bez liekas izskaistināšanas. Problēmas ir jāatzīst un jārisina, taču ir jārunā arī par labu, citādāk mēs zaudējam šajā karā," sacīja kultūras ministre.

Viņa atzīmēja, ka tas ir kritiskās domāšanas jautājums un jautājums par intelektuālās kapacitātes stiprināšanu. Politiķe uzsvēra, ka šajā ziņā mēs dzīvojam sarežģītos apstākļos, ir nepieciešams apzināties, uz ko ir spējīgs mūsu kaimiņš - Krievija.

"Sekas mēs labi redzējām Covid-19 pandēmijas laikā, kad cīņa par cilvēku prātiem maksāja dzīvības. Daļa cilvēku sāka ticēt pretvalstisku spēku savītiem naratīviem, kas viņus iznīcināja," pauda Logina.

Jautāta, kā panākt krievvalodīgo integrāciju, kultūras ministre kā vienu no iespējamiem soļiem minēja kultūru, proti, veidot pieejamus kultūras notikumus visiem kopā. Viņa pieminēja kultūras programmu "Rīgas vasara", kas šogad norisinājās otro gadu.

"Brīdī, kad cilvēki satiekas, viņi no svešiniekiem var kļūt par kaut ko vairāk. Satikšanās aspekts ir būtisks. Mēs esam maza valsts, bet vienlaikus esam pārsteidzoši sašķelti. Mēs viens otru nepazīstam. Manuprāt, šī satikšanās iespēja aizvadīto gadu laikā saistībā ar Covid-19 pandēmiju ir iztrūkusi. Kultūra nodrošina iespēju satikties, gūt kopēju pieredzi un nodibināt attiecības, vienam otru iepazīt. Un uz tā pamata var veidot stipru sabiedrību - kopienu," pauda kultūras ministre.

Kā ziņots, Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) vadītā topošā koalīcija šorīt parakstījusi sadarbības līgumu un gaidāmās jaunās valdības deklarāciju. Dokumentus parakstīja "Jaunās vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un "Progresīvo" pārstāvji.

Saeimas vairākums šodien apstiprināja jauno, Siliņas vadīto vadību. Par jauno valdību nobalsoja 53 deputāti.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais