Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Politika

Andris Šuvajevs: "Progresīvie" var lepoties ar šo deklarāciju

© Dmitrijs Suļžics/f64

Saeimas deputāts Andris Šuvajevs ("Progresīvie") mikroblogošanas vietnē "X" dalījies ar pārdomām par šodien publiskoto topošās valdības deklarāciju. Viņaprāt, tā iezīmē politisku apņemšanos veidot iekļaujošu un eiropeisku valsti, kuras pamatā ir rūpes par cilvēkiem.

""Progresīvie" var lepoties ar šo deklarāciju," uzskata A. Šuvajevs.

Portāls NRA jau rakstīja, ka šodien publiskota topošās valdības deklarācija, kurā ir ietverti 39 punkti. "Latvija ir latviska, labklājīga, droša un iekļaujoša Eiropas valsts, kura ilgtspējīgi attīstīsies demogrāfisko, klimata, tehnoloģiju un digitālo pārmaiņu laikā (..) Brīvība, demokrātija, tiesiskums un latviskā kultūrtelpa ir valsts pamatvērtības, kuras caurvij ikvienu mūsu lēmumu. Iesaistot sabiedrību un veicinot iedzīvotāju izglītību visa mūža garumā, panāksim vienlīdzīgas un taisnīgas iespējas ikvienam Latvijā dzīvot cieņpilnu dzīvi un īstenot savus mērķus," teikts deklarācijas virsmērķī. Ar visiem 39 deklarācijas punktiem var iepazīties šeit.

A. Šuvajevs uzsver, ka deklarācija iekļauj vienošanos risināt gadiem ilgi atliktas problēmas, kā piemēram, jau šogad tikšot ratificēta Stambulas konvencija un pieņemts mūsdienīgs pāru kopdzīves regulējums. Tās esot - divas uzvaras, kas pērn 1. oktobrī, likās nesasniedzamas.

"Progresīvo loma šeit ir izšķiroša un centrāla. Tie ir pirmie soļi uz iekļaujošu sabiedrību," raksta Šuvajevs.
"Deklarāciju caurstrāvo drošības tēma. Tā tiek izprasta niansēti - gan ar nemainīgi spēcīgu Eiroatlantisko kursu, gan ar aizsardzības budžeta palielināšanu, gan ar valsts energoneatkarības panākšanu, mazinot fosilo energoresursu lomu tautsaimniecībā.
Esmu gandarīts par izvirzītajiem nodokļu politikas mērķiem: palielināt nodokļu ieņēmumus; mazināt ienākumu nevienlīdzību; veicināt konkurētspēju. Politiķu uzdevums būs vienoties par izmaiņām, kas atbilst visiem trim mērķiem.
Papildus drošībai, veselība un izglītība būs šīs valdības top prioritātes. Veselības finansējuma modelis aptvers visus valsts iedzīvotājus. Izglītībai un zinātnei finansējums pieaugs, veicinot nozaru kvalitāti," min Šuvajevs.
Viņš uzsver, ka arī fiskālajā politikā ir panākts labs kompromiss ar sadarbības partneriem. Budžetam ir jābūt sociāli atbildīgam, jāietver pretcikliskuma princips un budžeta programmām jānosaka skaidri sasniedzamie mērķi. Valsts parāda līmenis jāvērtē ilgtermiņā, norāda Šuvajevs, piebilstot, ka Latvijai būs jāpilda saistības klimata un enerģētikas, vides aizsardzības un dabas resursu pārvaldības mērķu sasniegšanā. Arī aprites ekonomikas principi ir plašāk jāiekļauj uzņēmējdarbībā.
"Šie ir tikai daži politiski mērķi, kurus, manuprāt, nevar novērtēt par zemu. Kritika par pārāk plašiem formulējumiem būs vietā. Arī mēs vienmēr vēlamies precīzus, skaidrus plānus, tomēr pirmais solis ir panākt politisku vienošanos par virzienu, kurā dodamies. Tas ir panākts!" ar šādiem vārdiem savu skaidrojumu noslēdz Šuvajevs.

Savukārt, kā vienu no svarīgākajām nākamo gadu reformām, viņš min sabiedrisko mediju apvienošana, "kam jānorit kvalitatīvi, ar atbilstošu un ilgtspējīgu finansējumu". "Kvalitatīvs sabiedriskais medijs ir nacionālās drošības jautājums un Progresivie tam veltīs īpašu uzmanību," sola Šuvajevs.