Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Mūrniece: NA kā optimālāko redz pašreizējās koalīcijas modeli

© Ģirts Ozoliņš/ F64

Nacionālā apvienība (NA) kā optimālāko redz pašreizējās koalīcijas modeli jaunās valdības veidošanā, reizē pašlaik ir izveidojusies "jauna situācija", otrdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču sacīja NA politiķe, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

Mūrniece atzīmēja, ka ar Valsts prezidentu pārrunāti nākamās valdības principi un darāmie darbi. NA politiķi no savas puses uzsvēruši valsts drošības prioritāti, tajā skaitā, robežas infrastruktūras ar Krieviju un Baltkrieviju izbūvi.

Kā norādīja NA politiķe, ar ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni tikšanās laikā tika pārrunāti arī ekonomiskās izaugsmes un reģionu attīstības jautājumi.

Kā ziņots, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs tiksies ar visām Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām.

Konsultācijās tiek pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process un Valsts prezidents noskaidros politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem.

Atbilstoši Satversmes 59.pantam Ministru prezidentam un ministriem viņu amata izpildīšanai ir nepieciešama Saeimas uzticība. Tādēļ konsultācijās ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem prezidents vēlas gūt pārliecību, ka izvirzītais Ministru prezidenta amata kandidāts spēj gūt iespējami plašu parlamenta atbalstu.

Līdz šim oficiāli savu kandidātu izvirzījusi tikai JV - līdzšinējo labklājības ministri Eviku Siliņu.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu.

AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas. NA jau paziņojusi, ka nestrādās vienā valdībā ar "Progresīvajiem".

Partijai "Stabilitātei" ir desmit mandāti un LPV - astoņas vietas parlamentā. Tāpat Saeimā ir divi pie frakcijām nepiederoši deputāti.