Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

AS: Pīlēnam Saeimā nav nepieciešamās 51 balss atbalsts

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

"Apvienotais saraksts" (AS) informējis Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču par jau zināmo, ka AS pirms vēlēšanām izvirzītajam Ministru prezidenta amata kandidātam Uldim Pīlēnam Saeimā nav nepieciešamās 51 balss atbalsts.

To šodien pēc "Apvienotā saraksta" politiķu tikšanās ar Valsts prezidentu žurnālistiem pavēstīja AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Tavars tāpat sacīja, ka pašlaik nevar ar "jā" vai "nē" atbildēt uz jautājumu, vai AS varētu atbalstīt "Jaunās vienotības" (JV) izvirzīto Ministru prezidenta amata kandidāti, labklājības ministri Eviku Siliņu (JV).

AS frakcijas vadītājs reizē norādīja uz "Apvienotā saraksta" un JV labajām attiecībām Saeimā.

Kā ziņots, AS kā visvienkāršāko variantu redz trīs partiju koalīciju, jo plašāku valdību izveidot būšot grūtāk, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču sacīja AS politiķis, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

AS iepriekš tika paudusi viedokli, ka vislabākais risinājums būtu pašreizējā koalīcijas modeļa - "Jaunās vienotības" (JV), AS un Nacionālās apvienības (NA) - saglabāšana, savukārt no JV puses izskanējis, ka tā pašlaik jau esot tuvāk sadarbībai ar Zaļo un zemnieku savienību un "Progresīvajiem", lai arī vēloties izveidot plašāku koalīciju.

AS politiķis klāstīja, ka Valsts prezidents esot atzinis, ka sarunas par valdības veidošanu sākas "no baltas lapas".

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu AS politiķis atzīmēja, ka mazliet grūtāk par trīs partiju sadarbību būtu izveidot četru frakciju koalīciju, pie tam šādā gadījumā pastāvētu arī dažādas četru partiju kombināciju iespējas.

Vaicāts, vai pieļauj arī tādu četru partiju koalīciju, kurā būtu AS, bet NA paliktu opozīcijā, Smiltēns atturējās "spekulēt par variācijām", jo sarunas esot tikai pašā sākumā. Vēl grūtāk būtu tapt piecu partiju valdībai, piebilda AS politiķis.

Kā ziņots, Rinkēvičs šonedēļ tiekas ar visām Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām, liecina prezidenta darba kārtība. Konsultācijās tiks pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process un Valsts prezidents noskaidros politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem. Kā uzsver Rinkēvičs, Latvijas sabiedrība sagaida konkrētus risinājumus arī šī brīža aktuālākajām problēmām - augstajiem elektroenerģijas tarifiem un banku kredītprocentiem, kā arī straujajai pārtikas cenu inflācijai.

Atbilstoši Satversmes 59.pantam Ministru prezidentam un ministriem viņu amata izpildīšanai ir nepieciešama Saeimas uzticība. Tādēļ konsultācijās ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem prezidents vēlas gūt pārliecību, ka izvirzītais Ministru prezidenta amata kandidāts spēj gūt iespējami plašu parlamenta atbalstu.

Līdz šim oficiāli savu kandidātu izvirzījusi tikai JV - līdzšinējo labklājības ministri Siliņu.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu.

AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas. NA jau paziņojusi, ka nestrādās vienā valdībā ar "Progresīvajiem"

Partijai "Stabilitātei" ir desmit mandāti un LPV - astoņas vietas parlamentā. Tāpat Saeimā ir divi pie frakcijām nepiederoši deputāti.