Valsts prezidents augsti novērtē Valsts kontroles mērķus

© Dmitrijs Suļžics/F64

Neatkarīgas augstākās revīzijas institūcijas izveidošana liecina par Latvijas kā atbildīgas valsts apņemšanos uzraudzīt savu resursu pārvaldības tiesiskumu un lietderību, lai resursi sniegtu labumu visai Latvijas sabiedrībai un sekmētu valsts attīstību, šodien Valsts kontroles (VK) 100.gadadienai veltītās konferences atklāšanā videouzrunā sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Rinkēvičs uzrunā apsveica VK simtgadē, uzsverot VK īpašo lomu taisnīgas valsts veidošanā.

Prezidents uzsvēra, ka augsti novērtē VK mērķi nodrošināt lietderīgu, godprātīgu un tiesisku publiskā sektora darbību sabiedrības interesēs.

Vienlaikus Rinkēvičs pauda pārliecību, ka VK izvirzītās vērtības - atbildīgums, sadarbība un attīstība - ir virziena rādītājs VK ikdienas darbā. Šajā profesionālajā ceļā būtiski raudzīties, lai process nekļūtu par pašmērķi, lai formālisma vietā veidojas un nostiprinās uz tiesisku un taisnīgu rezultātu orientēta darba kultūra.

Videouzrunā Valsts prezidents atsaucās uz VK uzdevumu sniegt objektīvu, pamatotu, taisnīgu vērtējumu par valsts resursu izlietojumu. VK Satversmē piešķirtā loma šo uzdevumu padara īpaši atbildīgu un VK vērtējumu - par ietekmīgu instrumentu, kam ir svarīga loma taisnīgas valsts veidošanā.

Turklāt VK vieta Latvijas valsts institūciju sistēmā ļauj tai pārredzēt visplašāko valstisko kontekstu un raudzīties, lai vērtējumā neiezogas pārlieku formāla pieeja, kas neņem vērā Latvijas valsts ilgtermiņa prioritātes, uzrunā norādīja Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka, atzīmējot simts gadus, kopš 1923.gada 16.augustā stājās spēkā VK likums, 16.augustā norisinās konference "100 gadi kontrolspēka".

VK ir neatkarīga, koleģiāla augstākā revīzijas (audita) iestāde. Tās darbības mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu ir tiesiska, pareiza, lietderīga un atbilst sabiedrības interesēm, kā arī sniegt ieteikumus atklāto trūkumu novēršanai. Valsts kontrole veic revīzijas saskaņā ar starptautiskajiem publiskā sektora revīzijas standartiem - Starptautiskās Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas INTOSAI standartiem (ISSAI), kuru atzīšanu Latvijā nosaka valsts kontrolieris.

Svarīgākais