Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Politika

Ašeradens: Ceturtdien Kariņš plāno informēt Valsts prezidentu par jaunās valdības modeli [papildināts]

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Ceturtdien, 17.augustā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) plāno informēt Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču par iespējamās jaunās valdības modeli, šodien pēc Kariņa un "Jaunās vienotības" (JV) sarunām ar "Progresīvajiem" un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) žurnālistus informēja JV politiķis, finanšu ministrs Arvils Ašeradens.

Kā pavēstīja JV politiķe, labklājības ministre Evika Siliņa, ņemot vērā, ka AS un NA šodien nevarēja ierasties uz jaunām sarunām par topošās valdības veidošanu, JV aicina abus partnerus uz sarunām nākamās nedēļas sākumā. Pirmdien, 14.augustā, varētu būt lielāka skaidrība par sarunu tālāko gaitu.

Premjers ir apņēmības pilns maksimāli ātri virzīties uz priekšu, norādīja Ašeradens. Nākamnedēļ līdz iešanai pie Valsts prezidenta turpināsies politiskās konsultācijas.

Šodien notika arī JV un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) tikšanās, pēc kuras ZZS frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis norādīja, ka ZZS ir gatava strādāt pie nākamās valdības deklarācijas izveidošanas. ZZS arī atbalsta pēc iespēji plašākas koalīcijas izveidošanu.

Kā aģentūru LETA informēja JV pārstāve Anna Ūdre, "Jaunās vienotības" valde atbalsta un deleģē Ministru prezidentu Kariņu sākt politiskās konsultācijas par iespējamu jauna valdības modeļa izveidi.

"Ņemot vērā, ka pašreizējie koalīcijas partneri - Nacionālā apvienība un "Apvienotais saraksts" - noraidījuši līdzšinējo Ministru prezidenta priekšlikumu mainīt ministrus un parakstīt memorandu par prioritārajiem darbiem līdz šī gada beigām, šāds Ministru prezidenta lēmums ir pilnībā atbalstāms," teikts JV paziņojumā.

"Latvijas cilvēkiem ir vajadzīga valdība, kas kopīgi strādā sabiedrības labklājībai un ekonomikas izaugsmei, tādēļ sākam darbu pie jauna valdības modeļa," par Kariņa uzsvērto informēja Ūdre. JV atzīmē, ka Kariņš uz sarunām aicinājis NA, AS, "Progresīvos" un ZZS.

Jau vēstīts, ka AS un NA nolēma šodien neatsaukties uz Kariņa aicinājumu pēcpusdienā tikties jaunās valdības veidošanas neformālajās sarunās. AS un NA savukārt atzīmē, ka gatavi par pašreizējās valdības darbu runāt ierastajā koalīcijas sanāksmē pirmdien.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra AS politiķis, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, šodien uz jaunām sarunām partiju apvienības pārstāvji neies, jo AS nepiedalīsies jaunas koalīcijas izveidē, ņemot arī vērā to, ka joprojām strādā pašreizējā valdība. "Valstī joprojām spēkā ir Satversme, likumi un pašreizējo valdību izveidojušie līgumi, kas ir jāpilda," akcentēja Saeimas priekšsēdētājs.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja NA politiķis, Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Jānis Dombrava, NA esot informējusi premjeru, ka partija ir gatava turpināt sarunas pirmdien esošās koalīcijas, trīs partiju formātā. "Ja ir vēlme turpināt runāt par esošo valdību, tad turpinām, ja ir vēlme veidot jaunu valdību - tad tas ir pilnīgi cits," pauda Dombrava.

Kā ziņots, Kariņš šodien paziņoja, ka sāks sarunas par jaunas koalīcijas un valdības veidošanu. Šodien sarunas par jauno koalīciju notikušas ar "Progresīvajiem" un ZZS.

Uz jaunām tikšanās reizēm par topošās valdības izveidi šodien tika aicinātas arī AS un NA, taču atteicās nākt.

Kariņš reizē norādījis, ka tagad nedemisionēs, jo netaisās "mest plinti krūmos", kā daži sagaidot.

Jau vēstīts, ka, lai valdība strādātu dinamiskāk, Kariņš iepriekš rosināja veikt vairāku amatu rotācijas, taču AS un NA šodien šo piedāvājumu noraidīja. Tāpēc premjers paziņoja par jaunas valdības veidošanu.