Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Politika

Šmits: Ko valdības vadītāja piedāvājums par amatu rokādēm "dos Latvijai un tās cilvēkiem"?

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ar jaunu piedāvājumu nāca, progresējot politiskajām sarunām, lai panāktu lielāku dinamismu valdības darbā, šodien Latvijas sabiedrisko mediju diskusijā pauda "Jaunās vienotības" (JV) politiķe, labklājības ministre Evika Siliņa.

Siliņa no savas puses pieļāva diskusiju iespējas par Kariņa izteikto piedāvājumu, atzīmējot, ka skaidrība jārod "tuvākajās dienās". JV politiķe pieļāva iespēju, ka, ja gadījumā netiktu panākta vienošanās koalīcijā, Kariņš atkāptos no amata.

JV politiķe skaidroja, ka premjera piedāvājums izteikts, jo ir jautājumi, piemēram, izglītības jomā, kuru risināšana neiet vai ļoti grūti iet uz priekšu.

Savukārt "Apvienotā saraksta" (AS) politiķis, zemkopības ministrs Didzis Šmits atzīmēja, ka jāsaprot, kāds ir Kariņa mērķis - vai turpināt strādāt pašreizējā koalīcijā, vai arī kopā "ar Lembergu".

Gadījumā, ja valdības darbs tiktu vērtēts kā stagnācija, tad "jāizvērtē visas iespējamības", kāpēc tā ir, atzīmēja AS politiķis. Viņš vērsa uzmanību, ka pēc publiski dzirdētās retorikas jau piecus gadus valdība stagnējusi. Iepriekšējā Saeimas sasaukumā kā vainīgā tika saukta "KPV LV", tagad - kāds cits. Reizē zināms, ka šajos piecos gados nav mainījies premjers, vērsa uzmanību zemkopības ministrs.

Šmits norādīja, ka AS ir gatava diskutēt, taču reizē ir jautājums, ko valdības vadītāja piedāvājums par amatu rokādēm "dos Latvijai un tās cilvēkiem".

Nacionālās apvienības (NA) politiķis, Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Jānis Dombrava atzīmēja, ka par lielu daļu Kariņa darbu piedāvājumu jau runāts līdz šim. Politiķis gan pauda nožēlu par pazaudēto laiku līdz šim notikušajās "intrigu pilnās sarunās".

Dombrava norādīja, ka tas, kādi ir Kariņa "ultimatīvā uzstādījuma" mērķi, jāprasa pašam premjeram. Gan AS, gan NA politiķi arī atzīmēja, ka no JV puses vajadzētu būt kolēģiālākai pieejai saistībā ar informācijas izplatīšanu.

NDK vadītājs arī norādīja, ka vajadzētu tikšanās rīkot trijatā nevis, kā tas ir paredzēts piektdien, kad JV atsevišķi plāno tikties ar NA un atsevišķi ar AS.

Kā ziņots, lai valdība strādātu dinamiskāk, Kariņš rosina NA politiķim Rihardam Kolam ieņemt ārlietu ministra amatu, AS pārņemt Ekonomikas ministrijas un JV - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību.

Tāpat JV no NA pārņemtu Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja amatu.

Gadījumā, ja NA vai AS atteiktos no šī piedāvājuma, tad premjers būtu gatavs sākt sarunas par citas valdības veidošanu ar Zaļo un zemnieku savienību un "Progresīvajiem".