Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika

Krištopans uz parlamentārās izmeklēšanas komisiju Saeimā plāno aicināt "cilvēku, kurš pazaudēja banku"

© Ģirts Ozoliņš/ F64

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par finanšu sektora "kapitālā remonta" negatīvo ietekmi priekšsēdētājs Vilis Krištopans (LPV) uz izvaicāšanu parlamentā plāno aicināt bijušo otru lielāko likvidējamās "ABLV Bank" līdzīpašnieku Oļegu Fiļu.

Pašlaik nav zināms, vai Fiļs uzaicinājumam atsauksies, kā arī tas, kāds juridiskais statuss būtu šādai tikšanās reizei. Ekonomisko lietu tiesa pašlaik skata krimināllietu par iespējamu 2,1 miljarda eiro legalizēšanu "ABLV Bank", kurā Fiļam apsūdzības gan nav uzrādītas, jo, pēc prokuratūras paustā, netika iegūts pietiekams pierādījumu kopums. Saistībā ar iztaujāšanas plānu parlamentārās izmeklēšanas vadītājs konsultēsies ar prokuratūru. Uz to, ka par šādu ieceri jāvēršas pēc padoma pie prokuratūras, komisijas sēdē norādīja deputāts Edmunds Jurēvics (JV).

Pēc Jurēvica aicinājuma notika balsojums, kurā trīs opozīcijas deputāti balsoja par Fiļa aicināšanu uz komisiju, bet Jurēvics un Ģirts Lapiņš (NA) balsojumā nepiedalījās, tādējādi "noraujot" lēmuma pieņemšanai nepieciešamo kvorumu. Tāpēc Krištopans norādīja, ka plāno Fiļu aicināt "savā kā priekšsēdētāja kapacitātē".

Jurēvics aģentūrai LETA pauda, ka jau iepriekš bijis pret parlamentārās izmeklēšanas komisijas darba pagarināšanu, jo viņam bija bažas, ka šis formāts tiks izmantots šādā veidā, lai iesaistītos dažādās tiesvedībās un banku likvidācijas jautājumos.

Savukārt Krištopans sēdē akcentēja, ka piedāvā uzaicināt tieši Fiļu, jo viņš neesot iesaistīts kādā tiesvedībā. Komisijas vadītājs akcentēja, ka, piedāvājot izteikties likvidējamās "ABLV Bank" bijušam līdzīpašniekam, "man būs tīra sirdsapziņa", ka ir uzklausīti ne tikai likvidēšanas atbalstītāji, bet arī "cilvēks, kurš pazaudēja banku", kas viņam daļēji piederēja.

Jurēvics aģentūrai LETA akcentēja, ka, ņemot vērā, ka balsojumā nebija kvoruma, tad, ja komisijas vadītājs Fiļu aicinās kādā oficiālā līmenī, tad Krištopans pārkāpšot savas pilnvaras.

Taču kā "pilsonim Krištopanam" nevar tikt liegts brīvajā laikā tikties ar dažādām personām, piebilda "Jaunās vienotības" deputāts.

Deputāts Lapiņš no savas puses atzīmēja, ka uzklausīt Fiļu var, taču viņa teikto nevarēs izmantot komisijas galaziņojumā, jo deputātiem nebūs vēl pusgads laika, lai uzklausītu pretargumentus tam, ko teikts bankas līdzīpašnieks, un pēc tam pārbaudītu šādu abpusējo informāciju.

Krištopans norādīja, ka, ja prokuratūra to prasītu, Fiļu varētu izklausīt arī slēgtā sēdē. Tāpat vēl esot jautājums, vai likvidējamās "ABLV Bank" bijušais līdzīpašnieks piekritīs nākt uz izvaicāšanu.

Kā ziņots, Ekonomisko lietu tiesa augustā turpinās skatīt krimināllietu par iespējamu 2,1 miljarda eiro legalizēšanu "ABLV Bank", noskaidroja aģentūra LETA.

Publiski pieejamā informācija tiesu kalendārā norāda, ka starp apsūdzētajiem ir bijušais bankas līdzīpašnieks Ernests Bernis un vairākas citas ar banku saistītas personas.

Prokuratūrā aģentūrai LETA iepriekš teica, ka netika iegūts tāds pierādījumu kopums, lai varētu uzrādīt apsūdzību otram lielākajam "ABLV Bank" līdzīpašniekam Fiļam. Par viņu detalizētākus komentārus prokuratūrā nesniedza.