Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika

Rietumu amatpersona: NATO Ukrainas gadījumā apies Dalības rīcības plānu

© Scanpix/ZUMA Press

NATO Viļņas samitā atteiksies no tā dēvētā Dalības rīcības plāns (MAP), kas var ievērojami novilcināt Ukrainas uzņemšanas procesu aliansē, pirmdien aģentūrai AFP apliecinājusi kāda anonīma Rietumu amatpersona.

"NATO sabiedrotie spers šo soli, dodot signālu, ka Ukraina panākusi progresu savā ceļā uz NATO," izteikusies amatpersona.

MAP satur kandidātvalstij izvirzītās politiskās, ekonomiskās un militārās prasības, kādas savulaik nācās izpildīt citām Austrumeiropas valstīm, pirms tās tika uzņemtas NATO. Lai gan Līdzīgā kārtā MAP jau ticis apiets Somijas un Zviedrijas gadījumā, pret ieceri tā rīkoties arī Ukrainas gadījumā līdz šim iebilda ASV.

Iepriekš jau Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba tviterī pirmdien paziņoja, ka "pēc intensīvām sarunām NATO sabiedrotie panākuši konsensu par MAP aizvākšanu no Ukrainas ceļa uz dalību"

aliansē.

Kuleba to novērtējis, kā sen gaidītu lēmumu, kas saīsinās Ukrainas ceļu līdz uzņemšanai NATO.

"MAP ir tikai viens no soļiem uzņemšanas procesā NATO," tomēr brīdinājis AFP anonīmais sarunbiedrs. "Tādējādi pat ja tas (MAP) tiks aizvākts, Ukrainai pirms pievienošanās NATO būs jāpabeidz turpmākās reformas."