Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Levits atturētos nominēt jaunu premjeru, ja pēc valdības krišanas valdībā mēģinātu ietvert ar Lembergu saistīto ZZS

© dm

Pašreizējais Valsts prezidents Egils Levits atturētos nominēt jaunu Ministru prezidenta kandidātu, ja pēc valdības krišanas veidotos koalīcija ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kurai aizvien būtu saistības ar sankcijām pakļauto Aivaru Lembergu, šādu nostāju Latvijas Radio šodien pauda prezidents.

Pašlaik valdošajā koalīcijā strādā "Jaunā vienotība", Nacionālā apvienība (NA) un "Apvienotais saraksts" (AS), taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un "Progresīvajiem".

Levita pilnvaras beigsies jūlija sākumā, un, ja valdība dažādu iemeslu kristu līdz tam laikam, Valsts prezidenta uzdevums būtu nominēt jaunu premjera amata kandidātu.

Komentējot šo varbūtību, Valsts prezidents sacīja, ka to darītu nelabprāt, ja būtu tāda koalīcija, kas neatbilstu viņa politiskajiem principiem. "Tādā gadījumā, ja būtu iespējams, nogaidītu līdz 8.jūlijam, lai šo darbu dara nākamais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs," norādīja Levits.

Valsts prezidents norādīja, ka neatkarīgi no tā, ko saka ZZS līderi, partijā ir "zināmas oligarhiskas ietekmes", un tas var Latvijai radīt reputācijas problēmas.

Kā atzīmēja Levits, viens no galvenajiem ārpolitikas mērķiem ir pastiprināt sankcijas pret Krieviju, un, ja valdībā tiek uzņemts partneris, kura Ministru prezidenta kandidāts [Aivars Lembergs] ir ASV sankcionēta persona, tas var radīt sabiedroto partneru jautājumus.

Levits gan atzina, ka ZZS pati kā partija ir normāls politisks spēks, kas savos uzstādījumos nav sevišķi citādāks par AS. Kamēr ZZS neradīs pilnīgi pārliecinošu iespaidu, ka Lembergs vairs nav saistīts ar partiju, tā būs problēma, kas jārisina pašai ZZS.

Valsts prezidenta vēlēšanu gaita esot pamatīgi sašūpojusi koalīciju, tomēr Levits pauda cerību, ka koalīcija nostabilizēsies, jo tā ir "reāli labākā iespējamā koalīcija".