Valainis akcentē ZZS gatavību piedalīties tikai tādā koalīcijā, kas atteiksies no stagnācijas vairākās jomās

© Ģirts Ozoliņš/F64

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir gatava piedalīties tikai tādā koalīcijā, kas atteiksies no stagnācijas izglītības, veselības, iekšlietu, satiksmes, nekustamo īpašumu (NĪ) kadastrālo vērtību un citās jomās, aģentūrai LETA uzsvēra ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.

Reizē ZZS ir gatava strādāt valdībā, kas apņemtos risināt iedzīvotājiem būtiskās problēmas, pauda politiķis.

Valainis akcentēja, ka iespējamās jaunās koalīcijas darbā būtu jāraugās ne tikai uz "Jaunās vienotības" (JV) pieteiktajām tēmām, bet arī uz vairākām citām neizdarītām lietām. Jāatrisina darba spēka trūkums iekšlietās, tāpat ir daudz neskaidru jautājumu tieslietās, piemēram, ļoti svarīgs ir NĪ kadastrālo vērtību jautājums.

Nosacīti drīz beigsies iepriekš noteiktā NĪ kadastrālo vērtību vērtību iesaldēšana, un nepieciešams tāds risinājums, kas nesamērīgi nepalielinātu iedzīvotāju NĪ nodokļa maksājumus, norādīja ZZS frakcijas vadītājs.

Tāpat Valainis norādīja, ka neesot mehānismu, lai sniegtu energoatbalstu iedzīvotājiem, ja atkal pieaugtu elektroenerģijas tarifi. Kultūras jomā pēc administratīvi teritoriālās reformas reģionos esot samazinājusies kultūras pasākumu pieejamība iedzīvotājiem, kas arī ir problēma, kas jāatrisina, pauda opozīcijas partijas politiķis.

Satiksmes jomā problēmu skaits esot teju "nebeidzams", tajā skaitā, nepieciešams strādāt pie sliktā stāvoklī esošo autoceļu sakārtošanas, tāpat neesot skaidrs, kāpēc pašreizējā valdība sabiedriskā transporta jomā joprojām nav atrisinājuši karteļa jautājumu. Lielā daļā nav izpildīts Satversmes spriedums attiecībā uz pašvaldību kartējumu, atzīmēja ZZS frakcijas vadītājs.

Tās vēl ir vienkāršākās lietas, pie kurām bija jau jāstrādā pašreizējai valdībai, atzīmēja Valainis. Politiķis norādīja, ka smagāka situācija ir veselības aprūpē, kur papildus šogad vajag atrast ap 140 miljoniem eiro.

Šajā kontekstā spriest tikai par slimnīcu tīkla līmeņošanu Valaiņa ir ieskatā esot "nenopietni", jo risinājuma rašana prasot daudz nopietnāku pieeju, lai izveidotu ilgtspējīgāku veselības finansēšanas modeli.

Lai gan valdība kā prioritāri noteikusi skolu tīkla reformu, lielāka problēma ir, ka jau pirms kāda laika ieviestajam jaunajam mācību saturam nav pieejami nepieciešamie mācību materiāli, atzīmēja ZZS frakcijas vadītājs. Viņš kritizēja pašreizējo valdību, ka tā nespēj nodrošināt šo pašu svarīgāko - mācību kvalitāti.

Pašreizējai koalīcijai arī neesot nepieciešamā kapacitāte un zināšanas, neesot pilnvērtības izpratnes nedz par to, ka jārisina skolu izglītības visu līmeņu situācija, nedz par reģioniem, lai veikto skolu tīkla reformu, uzskata Valainis.

ZZS politiķis uzskata, ka, piemēram, "Apvienotais saraksts" (AS) nespējot saprast reģionālās problemātikas, jo pamatā AS esot "Pierīgas partija". "Nesaku, ka tas ir kaut kas slikts, bet jānāk palīgā," sacīja Saeimas deputāts, uzsverot, ka valdībai jābūt tādai, kurai ir kompetence, kapacitāte un rīcībspēja minēto un arī citu jautājumu tālākai virzīšanai.

Nav pieļaujams, ka pašreizējās valdības vadībā "turpinām muļļāties", ka bremzējas arī Eiropas Savienības fondu investīciju projektu īstenošana. "Kādam tā stagnāciju ir "jāizsit" ārā," pauda Valainis, kurš norādīja, ka pie tāda veida darbības pieejas, kādu pašlaik īsteno valdība, ZZS nav gatava piedalīties.

Līdz otrdienas pēcpusdienai nekādas oficiālas sarunas nebija plānotas, reizē turpinās neformālas konsultācijas, kas ir ierastas šādos gadījumos, atzīmēja opozīcijas partijas politiķis. Tālākajā procesā svarīgi izprast JV, AS un Nacionālās apvienības (NA) pozīcijas, pret ko tieši iebilst AS un NA, un vai šie abi spēki piedāvā kādas alternatīvas, atzīmēja politiķis.

LETA jau vēstīja, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēris, ka viņa mērķis nekādā gadījumā nav iet prom no koalīcijas, bet, paturot abus koalīcijas partnerus, iesaistīt tajā vēl papildu spēkus.

Pašlaik valdošajā koalīcijā strādā JV, NA un AS, taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, premjers Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un "Progresīvajiem".