Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Politika

"Apvienotais saraksts" trīs frakciju koalīciju uzskata par optimālu

© Kaspars Krafts/F64

Trīs frakciju koalīcija ir optimāla, un nevienā brīdī "Apvienotais saraksts" (AS) nav aicinājis prezidenta ievēlēšanu saistīt ar valdības stabilitāti, aģentūrai LETA sacīja AS Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Tavars.

Valdība turpinās strādāt, koalīcijas paplašināšana nevar būt samaksa par atbalstu vienam vai otram prezidenta kandidātam, uzsvēra Tavars.

Ja būs aicinājums iesaistīt koalīcijā no Zaļo un zemnieku savienības vai no "Progresīvo" saraksta ievēlētos Saeimas deputātus, tad arī tiks definēts AS frakcijas viedoklis, sacīja politiķis, bet pašlaik tas nav noticis.

Kā ziņots iepriekš, Saeima šodien par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" (JV) virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV).

Par Rinkēviča ievēlēšanu nobalsoja 52 deputāti. Jau kopš pirmās balsošanas kārtas par Rinkēviču balsoja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). JV Saeimā ir 26 balsis, bet ZZS - 16 deputāti. Pēc savas prezidenta amata kandidātes Elīnas Pinto izkrišanas otrajā kārtā par labu Rinkēvičam nosliecās arī "Progresīvie", kuriem parlamentā ir 10 deputāti.

Prezidenta vēlēšanas radījušas spekulācijas, ka varētu vai nu paplašināties koalīcijas sastāvs, vai pat mainīties valdība. Piemēram, iepriekš ticis pieļauts, ka, ja Rinkēvičs tiktu ievēlēts ar JV, Zaļo un zemnieku savienības un "Progresīvo" balsīm, tad šīs partijas arī varētu veidot turpmākās koalīcijas iespējamo kodolu.

Tomēr gan AS, gan Nacionālā apvienība paziņojušas, ka tādā koalīcijā nestrādātu, tāpēc ir jautājums, vai JV, ZZS un "Progresīvie" paši gribētu strādāt koalīcijā, ko veidotu tik neliels vairākums jeb tikai 52 deputāti.