Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Rinkēvičam un Pīlēnam līdzīgs atbalsts sabiedrībā, tomēr joprojām vairāk aptaujāto vēlētos redzēt citu prezidentu

© Pixabay.com

"Jaunās vienotības" (JV) Valsts prezidenta amata kandidātam, ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un "Apvienotā saraksta" (AS) virzītajam uzņēmējam Uldim Pīlēnam ir līdzīgs atbalsts sabiedrībā, tomēr joprojām vairāk aptaujāto vēlētos redzēt citu Valsts prezidenta amata kandidātu, liecina pētījuma centra SKDS aptauja, kas veikta pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma.

Aptaujā Rinkēvičam atbalstu pauduši 22% respondentu, Pīlēnam - 21%, bet "Progresīvo" kandidātei augstajam amatam Elīnai Pinto - 10% aptaujāto. Tikmēr 35% aptaujāto norādījuši, ka vēlētos redzēt kādu citu prezidenta amata kandidātu, bet 12% nav bijis viedokļa šajā jautājumā.

Salīdzinoši maija sākumā, kad vēl tika runāts par diviem Valsts prezidenta amata kandidātiem - Pīlēnu un pašreizējo prezidentu Egilu Levitu, pētījumu centra "Norstat" aptauja liecināja, ka Pīlēnu kā labāko pretendentu redzēja ap 35% aptaujas dalībnieku, Levita pārvēlēšanu amatā atbalstīja ap 14% respondentu, tomēr vairākums jeb 52% iedzīvotāju aptaujā tika atzīmējuši izvēli "cits kandidāts".

Kā ziņots, maija pēdējā dienā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs kandidātus.

Valdošajā koalīcijā ietilpstošais AS augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Pīlēnu, premjera partija "Jaunā vienotība" prezidenta krēslam piedāvā ārlietu ministra Rinkēviča kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija "Progresīvie" prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Pinto. Nevienam no šiem kandidātiem pagaidām nav skaidra balsu vairākuma, lai uzvarētu vēlēšanās.

Levits, nesaņemot pietiekamu deputātu atbalstu pārvēlēšanai, ir atteicies no kandidēšanas uz otro pilnvaru termiņu Valsts prezidenta amatā.