ZZS ieskatā, atbalsts energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai ir jāsaglabā

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Lai spētu savlaicīgi lemt par iespējamu atbalstu 2023./2024.gada apkures sezonā, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sniegt parlamentam izvērtējumu par līdzšinējo valsts atbalstu energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai mājsaimniecībām un juridiskajiem lietotājiem, aģentūru LETA informēja partijas pārstāvji.

Tāpat ZZS sagaidot no valdības informāciju par laika grafiku un iespējamiem atbalsta veidiem, kurus Saeimai būtu nepieciešams apstiprināt pirms nākamās apkures sezonas sākuma.

ZZS ieskatā, atbalsts energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai ir jāsaglabā, vērtējot Latvijas uzņēmējdarbības vides konkurētspēju un mājsaimniecību spēju apmaksāt rēķinus.

Pēc partijas rīcībā esošās informācijas, šobrīd Latvijas uzņēmumi kā lielāko izaicinājumu saskata resursu pieejamību un sadārdzinājumu.

Līdz ar maiju Latvijā tika pārtraukts visaptverošs valsts atbalsts energoresursu cenu kāpuma kompensēšanai. Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) pašreiz izstrādā mērķēta un automatizēta valsts atbalsta sistēmu energoresursu sadārdzinājuma segšanai mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni.

KEM ir iesniegusi Ministru kabinetā saskaņošanai informatīvo ziņojumu par šīs sistēmas izstrādi. Plānots, ka atbalstu energoresursu izmaksu daļējai kompensācijai sniegs, vadoties pēc mājsaimniecību ienākumu līmeņa. Atbalstu varētu sniegt mājsaimniecībām, kuru kopējie izdevumi par mājokli (elektroenerģiju, dabasgāzi, siltumenerģiju, ūdeni atkritumu izvešanu un tamlīdzīgi) pārsniedz 30% no ienākumiem uz vienu mājsaimniecībā deklarēto personu. Izmaksās netikšot ņemta vētrā īres maksa.