Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

CVK priekšsēdētāja: Nav vairs laika kavēties ar vēlētāju reģistra nodrošināšanu EP vēlēšanām

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Nav vairs atlicis laika kavēties ar tiešsaistes vēlētāju reģistra nodrošināšanu Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, un jau tuvākajās dienās Valsts kancelejai (VK) par to ir jāpieņem konceptuāli lēmumi, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Viņa akcentēja, ka no tā, vai 2024.gadā paredzētajās EP vēlēšanās būs pieejams elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs (ETVR), atkarīgs, vai vēlētāji varēs nobalsot jebkurā vēlēšanu iecirknī pēc savas izvēles. Nenodrošinot ETVR darbību, katrs balsotājs būtu piesaistīts konkrētam iecirknim.

"Varbūt kādreiz liekas, ka "viņi var pagaidīt" -, nē, nevar gaidīt, lēmumam ir jānāk tuvākajās dienās," uzsvēra Saulīte, norādot, ka situācija ir ļoti nopietna saistībā ar EP vēlēšanu noorganizēšanu pieņemamā veidā. Viņa akcentēja, ka tas ir svarīgi arī tāpēc, lai veicinātu sabiedrības līdzdalību vēlēšanās.

CVK priekšsēdētāja norādīja, ka, ja nebūtu izmantojams ETVR, tad vēl nav zināms, vai un kā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) varētu izsūtīt pasta paziņojumus par konkrēto iecirkni. Ņemot vērā, ka iepriekš jau bija sākts izmantot ETVR, tad PMLP nav atjaunojusi šo paziņojumu sagatavošanas sistēmu, atzīmēja Saulīte.

CVK uzsver, ka tuvākajās dienās VK vadībā ir jāpieņem attiecīgie lēmumi - gan par ETVR nodrošināšanu vēlēšanām 2024.gadā, gan arī par pārējo vairāku nepieciešamo sistēmu nodrošināšanu. Kā viena no līdz šim apspriestajām iespējām ir CVK IT sistēmu uzturēšanas nodošana Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts reģionālās attīstības aģentūrai (VRAA), kura nepieciešamības gadījumā varētu piesaistīt privātos uzņēmējus, norādīja Saulīte.

CVK priekšsēdētāja atzīmēja, ka VK vadībā jau ir notikušas konsultācijas ar IT nozares pārstāvjiem. Ja tuvākajās dienās tiks pieņemti minētie lēmumi un ja tie paredzētu arī privāto uzņēmēju piesaistīšanu, tad pēc tam īsā laikā vajadzētu notikt šo uzņēmumu nolīgšanai. Reizē CVK nav informēta, vai risinājums tiks panākts šādā veidā vai citādi.

Jau vēstīts, ka ETVR turētājs ir PMLP, taču pašlaik jāatrod, kurš nodrošinās tā darbību 2024.gada vēlēšanām. Līdzšinējā sistēmas uzturētāja pakalpojumus esot apgrūtināti izmantot, ņemot vērā tā saistību ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sākto kriminālprocesu.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto" ziņoja, ka VK strādā pie iespējas, ka ETVR darbību nodrošinātu privātais sektors.

CVK priekšsēdētāja aģentūrai LETA iepriekš apliecināja, ka ETVR nodrošināšanu EP vēlēšanām varēs finansēt no vēlēšanu komisijai IT sistēmām jau šogad piešķirtā pusmiljona eiro.