Mūrniece skaidro, kāpēc NA prezidenta amata kandidātam izvirzīja Levitu

© Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas radio raidījumā "Krustpunktā" uz diskusiju tika aicināta Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, kura atklāja plašāku viedokli par Levita kunga izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam.

Viens no intereses raisošākajiem jautājumiem diskusijā bija par Egila Levita otrreizējo kandidēšanu, piebilstot, ka Levits ir viens no visnepopulārākajiem prezidentiem. Ministre pauž savu viedokli:

Man vienmēr ir likušās būtiskas Egila Levita virzītās idejas. Latvija gan kā nacionāla valsts, gan kā eiropeiska valsts, uzsverot latviešu valodas un kultūras lomu. Tāpat pavisam nesen, man bija izdevība būt Minhenes konferencē, kas man bija, viena no Levita daudzajām iespējām, pārliecināties par viņa darbu. Prezidents ļoti labi spēj uzrunāt ārvalstu sabiedrību, līderus, ārvalstu amatpersonas, kā arī spēj konsilidēt pozīciju. Tāpat ir jāteic, ka arī Latvijas, jo īpaši prezidenta dēļ, ideja par starptautisku Krievijas noziedznieku tiesāšanu, ir virzījusies samērā sekmīgi.

Pēc datiem LTV1 raidījumā “Kas notiek Latvijā”, Levitu pozitīvi sekmē 27 %, bet negatīvi vērtē 64 %, jautājot, kāpēc tā, Mūrniecei ir atbilde.

Te droši vien ir jādomā par dažādām kampaņām, kas mums ir bijušas sabiedrībā, un ne vienmēr ir pozitīvas kampaņas, redzam arī negatīvas, kas apzināti ir veidotas un virzītas. Pret jaunajiem vienmēr izturas pielaidīgāk, dodot lielāku uzticēšanās kredītu. Iespējams, ka arī 2 kovida gadi ir ļoti būtiski ietekmējuši prezidenta iespējas, un spēju uzrunāt Latvijas sabiedrību. Kļūdas var sameklēt ikvienas amatpersonas darbībā. Tie, kas dara, tiem kļūdas atradīs. Diskutējot plašā lokā, vismaz 90 cilvēku sastāvā, mēs izvēlējāmies izvirzīt Levita kandidatūru. Esam, protams, arī demokrātiska partija, tāpēc būtu dīvaini, ja visi dziedātu vienā korī. Bija tikai 2 vai 3 balsis, kas domāja citādāk, bet izšķiršanās būs Saeimā, parlamentā.