Rinkēvičs: Latvijai un Čehijai ir svarīga NATO samitā Madridē aizsāktā politika

© Dmitrijs Suļžics/F64

Latvijai un Čehijai ir svarīga NATO samitā Madridē aizsāktā politika - praktiska sabiedroto klātbūtne Austrumu flangā, šodien pēc tikšanās ar Čehijas ārlietu ministru Janu Lipavski, žurnālistiem sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš norādīja, ka tikpat svarīga kā praktiska sabiedroto klātbūtne, ir arī pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšana un aizsardzības plānošana. Rinkēvičs pauda cerību, ka NATO samitā Viļņā varēs sveikt 32.alianses dalībvalsti - Zviedriju. Latvijas ārlietu ministrs sacīja, ka ar Čehijas kolēģi pārrunāti jautājumi arī par to, kā NATO varētu praktiski un politiski atbalstīt Ukrainas integrāciju Eiroatlantiskajā kopienā.

Latvijas ārlietu ministrs minēja, ka Lipavskis vizīti Latvijā sāka ar Ādažu bāzes apmeklējumu. Patlaban NATO vadītajā misijā Latvijā piedalās vairāk nekā 60 čehu karavīri. Rinkēvičs pateicās Čehijas ārlietu ministram par stingro un praktisko atbalstu Latvijas un Baltijas reģiona drošībai, izvietojot Latvijas teritorijā karavīrus un regulāri piedaloties Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijās.

"Latvija un Čehija ir ļoti līdzīgi domājošās valstis gan Eiropas Savienības (ES), gan NATO kontekstā, gan kopumā, raugoties uz procesiem reģionā un pasaulē. Mēs cieši sadarbojamies, atbalstot Ukrainu gan politiski, gan praktiski. Mēs arī pārrunājām jautājumus, kas skar Krievijas saukšanu pie atbildības starptautiskajā tribunālā," žurnālistiem teica Rinkēvičs.

Puses pārrunājušas jautājumus, kas skar Ukrainas integrāciju ES, jo Ukraina, tāpat kā Moldova, ir ES kandidātvalsts. Rinkēvičs ar Lipavski pārrunājuši, kādā veidā varētu atbalstīt Ukrainu, lai šis process attīstītos uz priekšu.

Runājot par divpusējām attiecībām, Latvijas ārlietu ministrs atzīmēja, ka gan politiskā, gan ekonomiskā, gan kultūras un izglītības jomā sadarbība starp valstīm ir teicama. Čehija vienmēr ir bijusi Latvijas uzticams draugs, sabiedrotais un partneris. Ministri vēlreiz apliecinājuši vēlmi un gatavību turpināt attīstīt labās divpusējās attiecības.

Lipavskis piekrita Rinkēviča teiktajam, uzsverot, ka valstu savstarpējās attiecības balstās uz kopīgām vērtībām, politisko izpratni, mērķiem.

Runājot par čehu karavīru dalību misijā, Čehijas ārlietu ministrs akcentēja, ka tā ir svarīga sadarbības daļa. Šis ir ceturtais gads, kad Čehijas karavīri rotācijas kārtībā uzturas Latvijā.

Tāpat Lipavskis uzsvēra, ka NATO Austrumu flanga stiprināšana ir Čehijas interesēs, tai skaitā arī militārajās. Čehija arīdzan atbalsta Ukrainas dalību NATO un iestājas pret Krievijas nepieņemamo rīcību. Viņš atzīmēja, ka Krievija nav mainījusies, tā vēl joprojām uzvedas kā imperiālistiska valsts, tādēļ Čehija strādā ar citām valstīm, lai panāktu Krievijas saukšanu pie atbildības gan par kara noziegumiem, gan par noziegumiem pret cilvēci.

Paralēli Čehija strādā pie tā, lai mazinātu savu atkarību no Krievijas energoresursiem. Lipavskis norādīja, ka Čehija un Latvija atbalsta Rietumbalkānu valstu tuvināšanos ES. Viņš pauda nostāja, ka Ukraina, Moldova un Gruzija ir valstis, kurām jādod iespēja iestāties ES.