Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika

Politologs nosauc, kam būs izšķiroša loma prezidenta vēlēšanās. Tā nebūšot Grevcova

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanas notiks notiks maija pēdējā dienā. Par prezidenta amata kandidātiem balsos Saeimas deputāti.

Līdz šim vienīgi Uldis Pīlēns atklāti paziņojis, ka nolēmis kandidēt uz Valsts prezidenta amatu. Aģentūra LETA vērtē, ka, ja līdz vēlēšanām nesekos kādi "lieli pavērsieni" ar "kompromisa kandidāta" atrašanu, tad kuluāros daži politiķi pat neizslēdz iespēju ievēlēt Pīlēnu jau pirmajā balsojumā 31.maija sēdē. AS, ZZS, LPV un "Stabilitātei" Saeimā kopā ir 50 balsis, tāpēc pašlaik vēl nav droši zināms, kā tieši tiktu nodrošināts AS dibinātāja ievēlēšanai nepieciešamais 51 balss atbalsts. Teorētiski "izšķirošā" balss varētu būt deputātei Grevcovai, pieļauj LETA.

"Es nedomāju, ka Glorija Grevcova ir izšķirošais faktors. Domāju, ka Nacionālā apvienība šajā gadījumā ir izšķiroša..." Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja politologs Jānis Ikstens.

Acīmredzami Levitam patlaban nav 51 Saeimas deputāta atbalsts atkārtotai ievēlēšanai prezidenta amatā.

"Latvija pirmajā vietā", "Stabilitātei!" un Zaļo un Zemnieku savienība ir pateikušas, ka neatbalstītu Levita pārvēlēšanu prezidenta amatā. Arī "Progresīvie" Levita kandidatūrai nav pauduši skaidru atbalstu. "Ar visu Grevcovu [Levita atkārtotai ievēlēšanai prezidenta amatā] ir 50 balsis," teica Ikstens.