Kādas ir Pīlēna izredzes kļūt par prezidentu?

© F64

Uzņēmējs Uldis Pīlēns, ja viņam izdosies kļūt par Rīgas pils saimnieku, sola pārmaiņas. Šobrīd gan nav skaidrība par Pīlēna izredzēm uzvarēt. Un, iespējams, var nākties rīkot jaunas vēlēšanas, vēsta TV3 Ziņas.

Ja cīņā par Rīgas pils atslēgām iesaistīsies arī Egils Levits, lielākas izredzes uzvarēt ir Pīlēnam. Tā spriež politologs Filips Rajevskis. To pieļauj arī politologs Jānis Ikstens. “Es nepārspīlētu. Es neteiktu, ka viņam tās ir brīnišķīgas un rožainas. Bet katrā gadījumā ir salīdzinoši labas,” saka politologs.

Lai kļūtu par prezidentu, jāsaņem vismaz 51 balss. Kā Pīlēnam to varētu izdoties nodrošināt, šobrīd nav skaidrs. Ja “Apvienotā saraksta” kandidātu atbalstītu Zaļo un zemnieku savienība, “Stabilitātei!” un “Latvija pirmajā vietā”, Pīlēns saņemtu 50 balsis.

Maz ticams, ka viņu atbalstītu “Progresīvie”, jo “Apvienotā saraksta” un Nacionālās apvienības dēļ “Progresīvos” atstāja ārpus valdības. Izšķirošo balsi, iespējams, nodrošinātu ārpusfrakciju deputāte Glorija Grevcova. Bet Filips Rajevskis neizslēdz, ka Pīlēns varētu simpatizēt arī daļai “Jaunās Vienotības” deputātu, par spīti viņa sarežģītajām attiecībām ar premjeru Krišjāni Kariņu.

“Jāskatās, kā pašā “Jaunajā Vienotībā” iekšēji tas viss notiks. “Jaunajai Vienotībai” ir liela frakcija. Es nedomāju, ka “Jaunajā Vienotībā” ir monolīts atbalsts Levitam,” skaidro Rajevskis.

Kāda būs konkurence cīņā par valsts augstāko amatu, kļūs zināms pēc mēneša, kad noslēgsies kandidātu pieteikšana. Ja nevienam pretendentam tomēr neizdotos saņemt vismaz 51 balsi, netiek izslēgts, ka varētu panākt vienošanos par kandidātu, kuram ir visas koalīcijas atbalsts.

Svarīgākais