Tīmeklī: labklājības ministre Evika Siliņa "palaiž" viltus ziņu

© Kaspars Krafts/F64

Tvitera lietotāji ir diezgan asi noreaģējuši uz labklājības ministres Evikas Siliņas (JV) lepošanos, ka OECD vērtējumā Latvijas nodokļu sistēma ir otra konkurētspējīgākā starp šīs organizācijas dalībvalstīm.

Tviteristi metas izglītot ministri, norādot, ka indeksa autors ir nevis OECD, bet "Tax foundation", kas ir neliela privāta ASV domnīca, kura nodokļu sistēmas konkurētspēju vērtē galvenokārt pēc tā, cik nodokļi ir draudzīgi biznesam.

Lūk, labklājības ministres tvīts, kas sacēla vētru:

Komunikācijas speciālists un "Grīziņkalna apkaimes biedrības" biedrs Kaspars Kursišs gan to dēvē par viltus ziņu, skaidrojot, ka "ministre atrod grafiku ar OECD valstīm un palaiž viltus ziņu par mūsu nodokļu konkurētspēju (kam nav saiknes ar iedzīvotāju labklājību, turklāt)".

Mums nebūtu jāuztraucas, ja labklājības ministre neatšķir kaut kāda Tax Foundation sagatavotu reitingu, kas atlasījis OECD valstis, no OECD kā organizācijas publicētiem materiāliem?

retoriski jautā Kursišs.

Ekonomists, kas kādreiz ieņēmis gan izglītības un zinātnes, gan ekonomikas ministra amatus, Vjačeslavs Dombrovskis atklāj īsto panākumu cēloni: "

Daudziem sajūsma par Latvijas 2. vietu TaxFoundation nodokļu sistēmu konkurētspējas reitinga. Tas viss, protams, ir ļoti labi un pozitīvi. Bet der atcerēties pāris lietas:
1. Šī augstā vieta Latvijai (un EE) lielā mērā dēļ tā, kā reinvestētai peļņai netiek piemērots UIN.
2. Šīs reitings ir nodokļu sistēmas 'business-friendliness' mērījums. Plakana IIN likme (nav progresivitātes), zema UIN likme, zems NĪN - tas viss atslēgas augstai vietai Tax Foundation reitingā.
3. Šīm reitingam nav nekāda sakara ar OECD. Vēl vairāk, OECD ārkārtīgi nepatīk 'nodokļu sistēmas konkurētspējas' jēdziens, un šī organizācija mērķtiecīgi strādā pie tā, lai tādu konkurenci starp valstīm izbeigt.

Svarīgākais