Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Profesors Taivāns prognozē, kad un kā beigsies karš Ukrainā: Baidos, ka var arī nebūt tā, kā gribētos

© Kaspars Krafts/F64

Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju profesors Leons Taivāns intervijā Neatkarīgajai vērtē notikumus Ukrainas karā un izsaka prognozes, kad un kā karš Ukrainā beigsies.

"Mēs esam stipri ideoloģizējušies. Ar to saprotu, ka lielā mērā zaudējuši spēju objektīvi, bezkaislīgi vērtēt situāciju. Mums šķiet, ka Ukrainas uzvara ir tepat aiz stūra, Putins būs sasists, pekas zibēs, kad viņš bēgs, un viss būs, kā mums gribētos. Baidos, ka tā var arī nebūt. Ja nenotiek nekas neparedzēts un karš turpinās tādā pašā dinamikā kā šodien, tad tas viss izskatās pēc “ļoti gara stāsta”, " intervijā teic L. Taivāns.

Kā Ukraina var uzvarēt karā, ja tai nav tiesību apšaudīt Krievijas militāros objektus Krievijas teritorijā, jautā profesors. Ar tādiem nosacījumiem, ar tik ļoti sapītām kājām, viņi nevar uzvarēt pēc definīcijas. "Saku to kā vecs zaldāts. Viņiem būtu jāsit pa Krievijas aizmuguri, bet, ja viņiem nav ieroču, nav tiesību to darīt, tad kā uzvarēt? Tad nekā. Ukraina pagaidām tikai atkaujas,"bilst Teivāns.

Šī situācija viņam liekot domāt par iespējamo “neizšķirtu”. Kara beigas ar neizšķirtu rezultātu. Vai par karu, kurš var vilkties kā latents karš gadu gadiem. "Arī tas ir iespējams, un varbūt pat vairāk iespējams nekā spējš ģenerāluzbrukums, kura rezultātā viss atrisināsies. Bet vienlaikus piekritīšu, ka tā tomēr lielā mērā ir zīlēšana kafijas biezumos, jo karā visādi var gadīties un neko droši paredzēt nevar. Cerēsim uz to labāko. Piemēram, ka Putinu gāzīs savējie," saka L. Taivāns.

Visu interviju ar profesoru Leonu Taivānu var izlasīt šeit: Leons Taivāns: Ukraina nevar uzvarēt, ja tai nedod tiesības apšaudīt Krieviju