Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

"Par!" aicina iedzīvotājus virzīt sievietes par Valsts prezidenta kandidātēm

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Kustība "Par!" vietnē www.manaprezidente.lv aicina Latvijas iedzīvotājus izvirzīt sievietes par Valsts prezidenta kandidātēm. Valsts prezidentu ievēl Saeima, taču šobrīd vajadzīga plašāka diskusija sabiedrībā par kandidātiem un sabiedrības gaidām no šī amata. Kustība "Par!" aicina sabiedrību aktīvi iesaistīties un izvirzīt sievietes, kas strādā Latvijas labā.

"Latvijai ir vajadzīgi īsti līderi un īstas līderes. Cilvēki, kuri iedvesmo un vada. Liek mums justies piederīgiem un vērtīgiem," iniciatīvu komentēja Kustības "Par!" līdzpriekšsēdētāja, Rīgas domes deputāte Laima Geikina.

Partijas līdzdibinātāja Marija Golubeva atzīmē: "Starp mums ir daudz izcilu, iedvesmojošu sieviešu, kuras savu dzīvi velta tam, lai Latvija kļūtu labāka, drošāka un izcilāka. Viņas strādā valsts un privātajā sektorā, sabiedriskajā un politiskajā darbā, biznesā un izglītībā. Viņām ir jābūt arī starp Valsts prezidenta amata kandidātiem."

Balsojums par sievietes prezidentes kandidatūru noritēs divās kārtās. Pirmajā līdz 31.martam vietnē manaprezidente.lv ikviens var izvirzīt savu kandidatūru. Jānorāda tikai kandidātes vārds un īss pamatojums.

Aprīlī, apkopojot iesniegtās kandidatūras, sāksies balsojums, kas ilgs līdz maijam. Aptaujas rezultāti tiks nodoti Saeimas priekšsēdētājam un visiem Saeimas deputātiem, lai tos ņemtu vērā, ievēlot Valsts prezidentu vai prezidenti.

"Iedvesmai balsojumam piedāvājam sešas kandidātes no dažādām politiskām partijām un ar dažādu profesionālo pieredzi," stāsta iniciatīvas autore, Kustības "Par!" valdes locekle Linda Curika. "Trīs ir Saeimā ievēlētas deputātes no valdošās koalīcijas, kuras no savu partiju vēlētājiem ir saņēmušas vislielāko vēlētāju atbalstu un sasniegušas Satversmē noteikto vecumu Valsts prezidenta ievēlēšanai - Anda Čakša, Linda Matisone un Ināra Mūrniece. Esam izvirzījuši arī trīs kandidātes, kuras apspriestas publiskajā telpā vai ir bijušas izvirzītas Valsts prezidentes darbam agrāk: Sanitu Osipovu, Inetu Ziemeli un Baibu Braži."

Papildus šīm sešām kandidātēm sabiedrības balsojumam aprīlī tiks nodotas populārākās kandidatūras no pieteiktajām. Kandidātu izvirzīšana notiek līdz 31.martam vietnē manaprezidente.lv

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks laikā starp 29.maiju un 8.jūniju. Jaunā Valsts prezidente vai Valsts prezidents stāsies amatā 8.jūlijā.

Iepazīsties ar kandidātēm

Iepazīsties ar Saeimas deputātēm un publiskajā telpā jau izskanējušajām iespējamajām Valsts prezidenta amata kandidātēm.

Baiba Braže

Diplomāte, NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos. Agrāk Latvijas vēstniece Nīderlandē (2003-2008) un Apvienotajā Karalistē (2016-2020).

Anda Čakša

Ministre, ārste. Šobrīd izglītības un zinātnes ministre. Bijusi 13. Saeimas deputāte un veselības ministre (2016-2019). Bērnu Klīniskā Universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja (2011-2016). Ievēlēta 14. Saeimā no apvienības "Jaunā Vienotība" saraksta, saņemot 20% saraksta vēlētāju atbalstu Zemgalē.

Linda Matisone

Uzņēmēja un politiķe. 14. Saeimā ievēlēta no partiju apvienības "Apvienotais Saraksts" saraksta, saņemot 13% partijas vēlētāju atbalstu Kurzemē. Iepriekš Liepājas domes deputāte. No 2005. līdz 2022.gadam bija A/S Lauma Lingerie valdes priekšsēdētāja.

Ināra Mūrniece

Žurāliste un politiķe. Šobrīd Latvijas Republikas aizsardzības ministre. Bijusi 12. un 13. Saeimas priekšsēdētāja. 14. Saeimā ievēlēta no partijas "Nacionālā apvienība" saraksta, saņemot 27% partijas vēlētāju atbalstu Rīgā.

Sanita Osipova

Juriste, tiesnese, tiesību zinātniece un augstskolas pasniedzēja. Bijusi Satversmes tiesas tiesnese un tās priekšsēdētāja (2011-2022)

Ineta Ziemele

Juriste, tiesību zinātniece un tiesnese. Šobrīd Eiropas Savienības Tiesas tiesnese. Bijusi Satversmes tiesas tiesnese un tās priekšsēdētāja (2015-2020), Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese (2005-2014)