Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Tavars: Koalīcija neatbalsta "deputātu kvotas" 2023.gada budžetā

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Gan "Apvienotais saraksts" (AS) uzstājis, gan arī koalīcijā kopumā ir panākta vienošanās, ka 2023.gada budžetā valdību veidojošās partijas neatbalstīs jebkādas "deputātu kvotas", aģentūrai LETA sacīja AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Reizē politiķis neizslēdz iespēju, ka, ja budžeta veidošanas gaitā radīsies kas iepriekš neparedzēts veselības, iekšlietu vai citām jomām, tad caurspīdīgā veidā iespējams spriest par papildu līdzekļu piešķiršanu. Par šādu iespēju gan vienošanās valdības partiju starpā nav bijusi.

"Bet iedalīt katram [deputātam] konkrētu summu, kā tas bija iepriekšējā Saeimā, (..) vairs nav pieļaujams - investīcijām jābūt caurredzamām, ar vienotiem kritērijiem pilnīgi visiem, nevis koalīcijai pietuvinātajiem," uzsvēra AS frakcijas vadītājs.

Tavars akcentēja, ka nevar turpināt pieeju par naudas summu piešķiršanu atsevišķu deputātu noskatītam kultūras festivālam, kādai gada vai sieram veltītai grāmatai, pietuvinātai biedrībai vai ceļa noasfaltēšanai kādam radiniekam.

Reizē kā jomas, kur budžeta pieņemšanas procesā var rasties nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem, Tavars minēja lielu nozaru vajadzības, piemēram, onkoloģiju, iekšlietas un izglītību.

Vaicāts, vai nevar gadīties, ka jau pēc budžeta projekta atbalstīšanas arī šādu līdzekļu piešķiršanu daļa sabiedrības varētu dēvēt par "kvotām", politiķis atbildēja, ka nekādā veidā nevar būt runa par iepriekšējo Saeimu pieeju, kad katram deputātam tika piešķirta konkrēta summa iztērēšanai.

"Ja kaut ko piešķiram, tad lēmumam jābūt caurspīdīgam, lai pilnīgi visiem būtu absolūti skaidrs pamatojums," uzsvēra Tavars. Parasti šādi jautājumi tiek virzīti caur Ministru kabinetu, sacīja politiķis, kā piemērus minot iespējamu līdzekļu piešķiršanu Jēkabpilij saistībā ar notikušajiem plūdiem, iekšlietu jomai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo uzturēšanas atbalstam vai Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" mediķu darbam.

Kā ziņots, 2023.gada valsts budžeta projektu valdībā plānots atbalstīt 7.februārī. Budžeta likums un pavadošie dokumenti Saeimā jāiesniedz 9.februārī.