Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Šmits: Nekavējoties jārod risinājums piena tirgus stabilizēšanai

© Gints Ivuškāns/F64

Otrdien zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) uzdeva Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāram Raivim Kronbergam sagatavot informatīvo ziņojumu par situāciju piena nozarē, ņemot vērā straujo piena iepirkuma cenas kritumu, aģentūru LETA informē ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Kristīne Liepa.

Tāpat ministrijā norāda, ka Šmits uzdevis arī organizēt tikšanos ar piena nozari pārstāvošiem maziem, vidējiem un lieliem uzņēmumiem, lai kopīgiem spēkiem meklētu labākos risinājumus krīzes pārvarēšanai.

"Piena lopkopība Latvijā ir būtiska valsts ekonomikas un tradicionālās lauku dzīves daļa. Mēģināsim kopīgi ar nozari rast risinājumus, lai stabilizētu tirgu, saglabājot piena ražošanas apjomu. Sagaidām piena ražotāju redzējumu ne tikai īstermiņa problēmu risināšanai, bet, kas svarīgi,- mērķtiecīgu plānu nozares tālākai attīstībai ilgtermiņā," norāda Šmits.

Kā liecina ZM dati, 2022.gada pēdējā ceturksnī bija vērojama piena iepirkuma cenas samazināšanās. Vidējā cena Latvijā 2022.gada decembrī bija 0,483 eiro par kilogramu, bet šī gada janvārī tiek prognozēts tālāks cenas samazinājums līdz 0,458 eiro. Vienlaikus tirgus prognozes liecina, ka cenu samazinājums vēl turpināsies.

Jau ziņots, ka janvāra vidū Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācija lūgusi Šmitam uzstādīt par mērķi piena lopkopībā Latvijā panākt vismaz Lietuvas līmeņa piena iepirkuma cenas.

Savukārt zemnieku piena ražotāju kooperatīva "Piena loģistika" valdes priekšsēdētājs Agris Ludriksons norādīja, ka, lai gan 2022.gada novembrī vidējā piena iepirkuma cena Latvijā bija sasniegusi rekordlielu apmēru un bija 49 centi par litru, janvārī piena iepirkuma cena daļai saimniecību samazinājusies par aptuveni 40%.