Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Politologs: Runas par ''Saskaņas'' nāvi ir stipri pārspīlētas

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Runas par ''Saskaņas'' nāvi ir stipri pārspīlētas, jo mēreni noskaņoto krievvalodīgo elektorāts nav zudis, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs Juris Rozenvalds. 

Viņš uzskata, ka mēreni noskaņoto krievvalodīgo elektorāta nišu neaizpilda ne ''Stabilitātei'', ne Latvijas Krievu savienība, taču ''Saskaņas'' tiešākais konkurents nākotnē būs ''Progresīvie''. Rozenvalds arī domā, ka vairākām partijām ir zināma nostalģija pēc laikiem, kad ''Saskaņa'' bija Saeimā, nevis ''Stabilitātei''.

Rozenvalds uzskata, ka pozitīvi ir tas, ka ''Saskaņa'' nodrošināja lemttiesīgu kongresu, neskatoties uz to, ka Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs, partijas Rēzeknes novada organizācijas vadītāja Jekaterina Ivanova un Ludzas novada organizācijas vadītāja Jevgenija Kušča aicināja partijas biedrus kongresu boikotēt. Politologs minēja, ka ir bijuši gadījumi, kad partija nespēj nodrošināt pietiekamu delegātu skaitu.

Tāpat politologs atzīmēja, ka ''Saskaņa'' apzinās, ka partijā ir krīze, tāpēc nepieciešams to stiprināt. llggadējā partijas līdera Jāņa Urbanoviča atkāpšanās no ''Saskaņas'' vadības ir likumsakarīga un pareizs gājiens, jo jābūt kādam ''zibensnovedējam'', sacīja Rozenvalds.

Vaicāts par Daugavpils mēra Andreja Elksiņa paziņojumu, ka viņš dibināšot jaunu politisko spēku, Rozenvalds sacīja, ka tā būs izteikti reģionāla partija, jo Elksniņa motīvs ir tikai atkārtota ievēlēšana Daugavpils domē. Viņaprāt, jāņem vērā Daugavpils specifika - balso vairāk par personībām, ne politiskiem spēkiem.

Jau ziņots, ka pēc neveiksmes Saeimas vēlēšanās partijas "Saskaņa" kongresā ievēlēja jaunu partijas vadību trīs līdzpriekšsēdētāju amatu sastāvā - ilggadējo partijas līderi, Eiropas Parlamenta deputātu Nilu Ušakovu, bijušo Saeimas deputāti Regīnu Ločmeli un Rīgas domnieku Andri Morozovu.

Visi trīs kandidāti uz partijas valdes vadītāja amatu sevi kongresā pieteica kā viena komanda. Partijas Rīgas nodaļa sākotnēji šajā komandā Morozova vietā piedāvāja Urbanoviču, taču viņš pameta partijas vadību, uzņemoties atbildību par zaudējumu pēdējās vēlēšanās, kurās "Saskaņa" palika bez vietām parlamentā.