Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

"Sliktākajam darbiniekam grib maksāt labāko algu!" Amatpersonu atalgojuma reforma saņem spēcīgu kritiku

© Ģirts Ozoliņš/F64

"Valsts prezidentam zemākais reitings vēsturē, alga būs lielākā Valsts prezidenta vēsturē. Tas būtu kā uzņēmumā atrast sliktāko darbinieku un viņam iedot labāko algu," LTV raidījumā "Kas notiek Latvijā" sacīja Nora Freimane. Viņa iesniegusi iniciatīvu par algu iesaldēšanu amatpersonām.

Saeima jau pagājušajā ceturtdienā uzdeva Ministru kabinetam atkārtoti izvērtēt valsts augstāko amatpersonu atalgojuma sistēmu. Ziņojums ar izvērtējuma rezultātiem valdībai Saeimā jāiesniedz līdz šī gada 15.aprīlim, vēsta Saeimas preses dienests.

Lēmums pieņemts, ņemot vērā Saeimā iesniegto kolektīvo iesniegumu par algu iesaldēšanu augstākajām valsts amatpersonām, ko parakstījuši 10434 pilsoņi. Iniciatīvas autori iesniegumā aicinājuši iesaldēt Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidenta, parlamentāro sekretāru, ministru un Saeimas deputātu algas līdz brīdim, kad būs stabilizējusies ekonomiskā situācija - apturēts inflācijas kāpums, inflācija samazināta līdz samērīgam līmenim, kā arī ir pārvarēta krīze, kas saistīta ar gāzes un elektrības cenu kāpumu.

" Vēlamies no tautas kalpiem vispirms sagaidīt konkrētu rīcību tautas labā - izvest valsti un tās iedzīvotājus cauri šim sarežģītajam un izaicinājuma pilnajam laikam, un tikai tad spriest par nepieciešamību celt savas algas. Jāņem vērā, ka valsts jau hroniski nerespektē pati savas ar likumu uzņemtās finanšu saistības, piemēram, pret augstāko izglītību. Visas sabiedrības un valsts ilgtspējai būtiska nozare nesaņem tās pilnvērtīgai esamībai nepieciešamo un pat ar likumu noteikto finansējuma pieaugumu, un ir maz ticams, ka tas mainīsies pašlaik - krīzes laikā. Tad nu lai valdošā elite solidarizējas ar tautu un veselām nozarēm un arī atturas no savu personīgo ienākumu pieauguma, pat ja to paredz likums," uzskata iniciatīvas autore.

Algu pacelšanai paredzētos līdzekļus (trīs miljonu eiro apmērā) viņa ieskaa novirzīt 1) atbalsta programmām mazturīgajiem iedzīvotājiem, 2) algu pielikumam tām profesiju grupām, kurām jau sen tas tiek solīts, 3) skolu, bērnudārzu apsildīšanai, ceļu remontdarbiem u.tml.