Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Kāpēc Kariņš un ministri atteicās no Saeimas deputāta algas? Ne jau pieticības dēļ!

© Romāns Kokšarovs/F64

Likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" nosaka, ka gadījumos, ja Saeimas deputāts amata pildīšanu savieno ar Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra, īpašu uzdevumu ministra vai parlamentārā sekretāra amatu, viņam ir atļauts saņemt tikai vienam amatam paredzēto atalgojumu.

Portāls NRA jau rakstīja, ka premjers Arturs Kariņš, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, ekonomikas ministre Ilze Indriksone un kultūras ministrs Nauris Puntulis atteikušies no savas Saeimas deputāta algas. Iesniegumos deputāti norādījuši, ka atsakās no Saeimas deputāta algas no 1.novembra līdz brīdim, kamēr pilda amatus valdībā, tas ir, Kariņš - kamēr būs ministru prezidents, Rinkēvičs - kamēr pildīs ārlietu ministra pienākumus.

Šis nav pieticības diktēts solis, bet gan likuma prasība, kas neļauj vienlaikus saņemt abas algas - gan Saeimas deputāta, gan arī premjera vai ministra algas. Kariņš, Rinkēvičs, Puntulis un Indriksone izvēlējās atteikties no Saeimas depuāta algas, saglabājot attiecīgi premjera un ministra algas.

Valdības locekļu atalgojums ir daudz lielāks nekā ierindas Saeimas deputātam. Ministru prezidenta alga šogad pirms nodokļu nomaksas ir 5216 eiro mēnesī, ministriem - 4952 eiro. Papildus tam amatpersonas saņem arī piemaksas reprezentācijas izdevumu segšanai: premjeram pie algas ik mēnesi pieskaitīs 1189 eiro, ministriem - 1127 eiro. Savukārt Saeimas deputāta alga vien 3386 eiro.