Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Pīlēns aicinās valdības deklarācijā iekļaut uzņēmēju organizāciju priekšlikumus

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Politiskais spēks "Apvienotais saraksts" (AS) potenciālajiem koalīcijas partneriem - "Jaunajai vienotībai" (JV) un Nacionālajai apvienībai (NA) - piedāvās līdzšinējās valdības sadarbības organizāciju priekšlikumus valdības deklarācijai.

AS līderis Uldis Pīlēns pēc tikšanās ar organizācijām skaidroja, ka topošās koalīcijas partneriem tiks piedāvātas deklarācijā iekļaujamās idejas, ko rosina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK), Latvijas Pašvaldību savienības (LPS), Latvijas Brīvo Arodbiedrību savienības (LBAS) un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pārstāvji.

LTRK prezidents Aigars Rostovskis norādīja, ka organizāciju un politiķu tikšanās tika sasaukta pēc Pīlēna aicinājuma, ņemot vērā, ka šobrīd esot atbildīgs moments valstij. "Jāliek prāti kopā un jāvirzās uz priekšu - kur tas būs, to varam pārspriest," sacīja uzņēmējs.

AS līderis apgalvoja, ka politiskais spēks ir atbildīgs, tostarp attiecībā uz noslēgtajiem līgumiem - gan memorandu, gan arī vienošanos ar "lielisko piecinieku" jeb LTRK, LDDK, LPS, LBAS un LZA.

AS pārstāvji ir iepazinušies ar organizāciju piedāvājumu valdības deklarācijai, sacīja Pīlēns. Viņaprāt, tajā bijis "daudz pozitīvā", tāpēc būtu jāspriež, kas no tā ir adaptējams un piedāvājams potenciālajai koalīcijai.

Tāpat AS līderis ar organizāciju pārstāvjiem ir vēlējies pārspriest valsts fiskālo ietvaru. Pēc viņa teiktā, topošās valdības partijas ir "pirmajā lasījumā" iepazinušās ar valsts budžeta iespējām un tuvākajās dienās turpinās to savstarpēji apspriest.

Pīlēns apgalvoja, ka pēdējos divos gados Latvijas budžeta deficīts ir bijis lielākais Eiropas Savienībā (ES), vienlaikus uzsverot, ka krīzes laikā iedzīvotāji un uzņēmumi sagaida palīdzību. "Virknei lietu šajā tehniskajā, līdzšinējā budžetā vietas nav," sacīja politiķis. Konsultācijās ar organizāciju pārstāvjiem viņš ir iecerējis ar kopīgu atbildību izspriest, ko ir iespējams ietvert nākamā gada budžetā un "kas ir obligāti nepieciešamas, lai vidējā termiņā mēs kaut ko nepazaudētu".

Līdz šim politikā ir trūcis kopīgas iesaistes, tāpēc nekur tālu netiekam - esam pēdējās vietās ES, uzskata Pīlēns, sakot, ka vēlas to mainīt. Tāpat viņš pieļāva, ka piedāvājumi par amatiem valdībā esot pārprasti. "Īstenībā mēs gribam solidaritātes principu, horizontālas sadarbības principu, līdzīgi, kā šajā "lieliskajā pieciniekā", ieviest augstākā politiskā standarta līmenī," klāstīja politiķis.

Pēc AS pārstāvja teiktā, ar to pašlaik veicas ļoti grūti, jo partija visu laiku sastopoties ar argumentiem, ka politiskie procesi vienmēr ir organizēti konkrētā veidā un ka neesot vajadzības lietu kārtību mainīt. "Bet mēs esam pēdējās vietās. Ja viss būtu ļoti labi, tad nevienam nebūtu iebildumu," atzīmēja Pīlēns.

Politiķis pauda, ka ir pienācis brīdis, kad sabiedrotie obligāti ir jāiesaista, citādi izpaliek sabiedrības iesaiste politisko procesu un potenciālās krīzes pārvaldīšanā.

Tālākās sarunas starp politiķiem un uzņēmējiem, tostarp arī konkrēta organizāciju piedāvājuma valdības deklarācijai pārrunāšana, norisinājās slēgtā sanāksmē.

Kā ziņots, AS piedāvās potenciālās koalīcijas partijām - NA un JV - parakstīt vēl vienu memorandu, otrdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu žurnālistiem sacīja viens no AS dibinātājiem, uzņēmējs un arhitekts Uldis Pīlēns