Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Kariņš: Viceministru amatu izveide lēnām pārtapusi par politisko tirgu

© Dmitrijs Suļžics/F64

Izskatās, ka topošās koalīcijas partneriem ir vēlme atrast amatus valdībā arī atsevišķiem frakcijas vai partijas biedriem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina "Jaunās vienotības" (JV) līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

JV līderis uzsvēra, ka trīs topošās koalīcijas partneri - JV, Nacionālā apvienība (NA) un "Apvienotais saraksts" (AS) - ir piekrituši gan sadarbības memorandam, gan atbildības jomu dalījumam.

"Esmu izlēmis pats mazāk klausīties visādās muļķībās, kas izskan. [..] Darīšu visu, lai deklarācijas rakstīšana ritētu raitāk uz priekšu. Cik ilgs laiks vēl nepieciešams, grūti teikt, jo viens no partneriem - AS - līdz šim visādos veidos vilcinājās un lietu padarīja nedaudz grūtāku," teica Kariņš.

Premjers akcentēja, ka viņš sarunājas ar partiju, tostarp AS, vadību, kas tikšanās reizēs runā vienu, bet "tad televīzijā parādās kāds cienījams Saeimas deputāts, kas runā citu". Atsaucoties uz atšķirīgajiem vēstījumiem, kas izskan no AS, Kariņš norādīja, ka viņam ir sajūta, ka AS iekšēji ne pārāk labi komunicē viens ar otru.

Kariņš AS piedāvāto vēl viena memorada rakstīšanu raksturoja, sakot, ka tās būtu "muļķības", uzsverot, ka nākamajam memorandam jāsaucas "valdības deklarācija".

Viceministrs Aizsardzības ministrijā bija AS prasība, lai varētu vienoties par atbildības jomām. "Vai vēl ir jāveido [citi viceministru amati], esmu samērā skeptisks," pauda Kariņš, piebilstot, ka sākotnējā doma bija, ka tie būtu politiski amati, ar kurām izcelt īpaši svarīgas jomas, piemēram, zinātni, digitalizāciju. Tomēr "lēnām tas pārtapis par politisko tirgu", un JV saka, ka tādā gadījumā labāk ar šo neturpināt. AS jaunajā valdībā paredzēti četri ministri. "Ja viņi vēl pieprasīs katram ministram viceministru - paskatīsimies," teica Kariņš.

JV līderis atzina, ka AS iekšējie procesi viņam ir pilnībā nesaprotami - vienu dienu runā vienu, otru dienu runā citu, viens runā tā, otrs - šitā. Kariņš arī pieļauj, ka partneriem ir kāda vēlme atrast amatus arī atsevišķiem frakcijas vai partijas biedriem.

"Ja cena, ko sabiedrība maksātu par iespēju izveidot valdību, ir viena vai otra ministra biedra amata izveide, tas nebūtu pats trakākais valstij. Galvenais ir tikt pie valdības," uzsvēra politiķis, gan akcentējot, ka laikā, kamēr "visi runā par niekiem", valstī ir lieli procesi, kas jākārto. "Es runāšu, smaidīšu, būšu pacietīgs, bet arī neatlaidīs tajā, ka jāvirzās uz priekšu," uzsvēra Kariņš.

Sākotnējā ideja par viceministriem, par ko arī runāja Valsts prezidents Egils Levits, Kariņa ieskatā ir bijusi atbalstāma, piemēram, izveidojot papildu politisku posteni ministrijā, kas atbildētu par vienu noteiktu jomu. Šāds amats būtu pakļauts ministram, turklāt nedotu balsstiesības valdībā.

Kariņš pārliecināts, ka viceministra un ministra virzīšana no atšķirīgām partijām nedarbotos. "Jebkurš, kurš saprot, kā darbojas politika, saprot, ka tas ir veids, kā kavēt darbību. Tam [viceministram] būtu jābūt no tās pašas partijas, kas bija sākotnējā doma. Bet tagad AS pieprasīja savu ministra biedru pie citas ministrijas. NA ar šo ir mierā, kas faktiski ir viņu liels kompromiss valdības veidošanai," vērtēja JV līderis.

Vērtējot AS aicinājumu JV būt līdzatbildīgai par veselības nozari, Kariņš uzsvēra, ka JV neliks ne savu parlamentāro sekretāru, ne arī viceministru Veselības ministrijai, ko plānots uzticēt AS. "Tās ir vienkārši muļķības! Valdības vadītājs par visu atbild šā vai tā. Tas ir tas, kā darbojas koalīcijas valdības," teica Kariņš, aicinot partnerus nedaudz nomierināties un uzticēties viens otram.

Premjers uzskata, ka, ja sadarbības partneru starpā beigsies stīvēšanās, darbu pie deklarācijas un citu nianšu pabeigšanas varēs pabeigt divās trīs nedēļās.