Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Politika

Kariņš potenciālajiem koalīcijas partneriem izvirza ultimātu, savadāk "šīs valdības nebūs"

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ja ar potenciālajiem koalīcijas partneriem - "Apvienoto sarakstu" (AS) un Nacionālo apvienību (NA) - nevarēsim panākt vienošanos par jaunās Vides un enerģētikas ministrijas izveidošanu, tad šīs valdības nebūs, trešdien pēc tikšanās ar NA un AS pārstāvjiem žurnālistiem pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Vienlaikus premjers pauda, ka šajā jautājumā ir optimistisks un uzskata, ka vienošanos izdosies panākt.

Pirms tam "Apvienotā saraksta" (AS) politiķis Edvards Smiltēns žurnālistiem norādīja, ka AS gaidīs izvērstāku skaidrojumu, kā jaunajai ministrijai paredzēts strādāt. AS pārstāvji šodienas sarunās lūguši JV sniegt lielāku detalizāciju, kā ministrija funkcionēs un no kuriem pašreizējo ministriju departamentiem tā tiks veidota.

"Mums jābūt pārliecībai, ka tā reāli funkcionēs, ka [ministrijas izveidošana] būs produktīva un sasniegs rezultātus," pauda politiķis.

Uz jautājumu par NA iebildumiem pret JV piedāvāto proporcionalitātes principu valdības jomu sadalē, premjers pauda, ka šī valdība ir veidojama vienīgi pēc proporcionalitātes principa. Sadarbības partneri saņemšot tieši to, ko viņi ir prasījuši - "spēcīgu premjeru, kas uzstāj uz saviem uzskatiem un prasa no ministrijām konkrētu atbildību, atbilstoši tam, par ko esam vienojušies", norādīja Kariņš. Lai konkrētu rīcību no ministrijām pieprasītu, esot jāvienojas par principiem.

Vaicāts par NA pārstāvju pausto, ka NA un JV ir atšķirīga izpratne par to, vai Satversmes tiesas (ST) spriedums ir izpildīts, Kariņš uzsvēra, ka tas nav interpretējams jautājums. Par to, vai tas ir izpildīts, lemj ST. Vienlaikus premjers pauda, ka viņam šķiet, ka "kopīgu izpratni un vienošanos par šiem mums svarīgajiem jautājumiem varēsim atrast".

Kā ziņots, iezīmējies, ka nākamo valdību veidos triju politisko spēku koalīcija - JV, AS un NA, pēc tikšanās ar Kariņu žurnālistiem pauda Valsts prezidents Egils Levits.

JV, NA un "Apvienotā saraksta" (AS) sadarbības memorandu koalīcijas veidošanai varētu parakstīt šonedēļ, šādu cerību sarunā ar žurnālistiem pauda JV līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.