Plāno izbeigt Latvijas vienošanos ar Baltkrieviju par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību

© Dmitrijs Suļžics / F64

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu par Latvijas un Baltkrievijas valdību vienošanās par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību izbeigšanu.

Vienošanās dod tiesības vienas valsts ieguldītājiem nodot strīdu ar otru valsti par tās teritorijā veiktajiem ieguldījumiem Ieguldījumu strīdu izšķiršanas centram. Šī vienošanās tika slēgta saskaņā ar Konvenciju par ieguldījumu strīdu noregulēšanu starp valstīm vai citu valstu pilsoņiem, kura tika atklāta parakstīšanai Vašingtonā 1965.gada 18.martā.

Vienošanās pieder pie tā saucamajiem "vecās paaudzes" ieguldījumu aizsardzības līgumiem, kurus raksturo vispārīgi formulētas tiesību normas, kas ļauj privātām šķīrējtiesām tās plaši interpretēt, visbiežāk par labu ieguldītājam, skaidrots likumprojekta anotācijā. Kā norāda likumprojekta iesniedzēji, šādos gadījumos tiesvedība beidzas ar šķīrējtiesas nolēmumu, kas no ieguldījumus uzņemošās valsts piedzen zaudējumu kompensāciju, tai skaitā arī par neiegūto peļņu, kas mērāma miljonos eiro.

Starptautiskās organizācijas, kas veikušas pētījumus par šo tematu, piemēram, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) un ANO Tirdzniecības un attīstības komisija (UNCTAD), aicina šāda veida ieguldījumu aizsardzības līgumus denonsēt, izbeigt vai grozīt, atzīmēts anotācijā.

Vienošanās tika parakstīta 1998.gada 3.martā Rīgā, un stājās spēkā 1998.gada 21.decembrī, norādīts likumprojekta anotācijā.

Svarīgākais