Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Būvnieku karteļa sarunās izskanējis finanšu ministra Reira un bijušās Saeimas priekšsēdētājas Āboltiņas vārds

© Kaspars Krafts/F64

Bijusībijusī Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama pirms divām nedēļām priekšvēlēšanu debatēs samulsināja finanšu ministru Jāni Reiru, vaicājot Reiram par viņa pieminēšanu tā sauktajās būvnieku karteļa sarunās, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Reirs raidījuma noliedza, ka varētu būt iesaistīts būnieku karteļa sarunās. Tomēr portāls "Pietiek.com" publicēja fragmentu no KNAB operatīvo izstrāžu nodaļas ziņojuma priekšniekam Jēkabam Straumem. Tajā nosauktas vārdā karteļa sarunās pieminētās personas. Ar apzīmējumu "persona R." tiešām domāts finanšu ministrs Reirs. Viņu Martinsons piesauca Taureņu pirtī sarunā par 60 tūkstošiem, kas varētu būt nākuši no kreditētāja "4Finance" cilvēkiem un esot atdoti toreizējās politiķes Solvitas Āboltiņas vīram.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Konkurences padome (KP) pgājušajā gadā atklāja "Būvnieku karteli", konstatējot desmit būvniecības uzņēmumu ilggadēju aizliegtu vienošanos par dalības nosacījumiem publiskajos un privātajos iepirkumos Latvijā. KP, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sniegto informāciju un izpētes laikā papildus gūtajiem pierādījumiem, par dalību kartelī sodīja SIA "Skonto būve", SIA "Latvijas energoceltnieks", SIA "Velve", SIA "Arčers", SIA "Rere būve", SIA "Re & Re", SIA "RBSSKALS Būvvadība", SIA "Abora", AS "LNK Industries" un SIA "Merks", kopā piemērojot naudas sodu vairāk nekā 16 miljonu eiro apmērā.

Ar SIA "Velve" panākts izlīgums par tiesiskā strīda izbeigšanu lietā, uzņēmumam piekrītot konstatētajiem faktiem un apņemoties nepārsūdzēt KP gala lēmumu. Savukārt SIA "RBSSKALS Būvvadība" sāka maksātnespējas procesu, tāpēc lēmums par naudas sodu netika pieņemts, bet ar pārējiem uzņēmumiem turpinās tiesvedības.