Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Politika

Sākta parakstu vākšana par obligātu augstāko izglītību Saeimas deputātiem

© Kaspars Krafts/F64

Portālā "Mana Balss" sākta parakstu vākšana iniciatīvai " Par obligātu augstāko izglītību Saeimas deputātiem". Divu dienu laikā par šo iniciatīvu ir parakstījušies teju 1500 iedzīvotāju.

Pašreizējā likumdošana nenosaka izglītības līmeni vai profesionālās zināšanas, kādām jāpiemīt deputāta kandidātam. Tāpat netiek pārbaudītas kandidātu zināšanas par valsts likumdošanu un Saeimas darbu. Tāpēc par Saeimas deputātu var kļūt personas, kurām trūkst izpratnes par deputāta darbu un tā nozīmi., vēsta ieraksts portālā Mana Balss pie iniciatīvas "Par obligātu augstāko izglītību Saeimas deputātiem".

Iniciatīvas autore Maija Ludbārža secinājusi, ka uz 14. Saeimu kandidē 1832 kandidāti, no kuriem 34 ir ar pamata izglītību, bet 432 - ar vidējo izglītību. Pārējiem - 1 366 - ir augstākā izglītība. 58 ir bezdarbnieki, bet vairāki desmiti norādījuši, ka pēc profesijas ir sētnieki, šoferi, pavāri un skaistumkopšanas speciālisti.

"Deputāta darbs prasa augstu kvalifikāciju, un deputātiem ir jābūt speciālistiem ar zināšanām, kā strukturēti virzīt valsti uz labklājību, tāpēc ir jābūt noteiktam minimālajam izglītības līmenim, kas ļauj kandidēt uz Saeimu. Saeimas vēlēšanu likuma 1. nodaļas 5. pants ir jāpapildina ar punktu, kurā noteikts, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas bez pabeigtas augstskolas izglītības. Sabiedrībai, kura vienu reizi četros gados ievēl savus priekšstāvjus, ir jābūt nešaubīgai, ka ievēlētie deputāti ir profesionāļi ar pienācīgu izglītību, " skaidro Maija Ludbārža.