Nosaukti pirmie premjera amata kandidāti

© Dmitrijs Suļžics/F64

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, vairākas politiskās partijas jau ir nosaukušas savus premjera amata kandidātus. Savukārt citas partijas to pagaidām tur noslēpumā.

Jūnija vidū partiju apvienība "Jaunā vienotība" paziņoja, ka Ministru prezidenta amata kandidāts būs esošais premjers Krišjānis Kariņš. Par Kariņa izvirzīšanu šajā amatā partijas "Vienotība" un partiju apvienības "Jaunā vienotība" kopsēdē lēmums tika pieņemts vienbalsīgi.

Savukārt "Progresīvie" par Ministru prezidenta kandidātu 14.Saeimas vēlēšanām izvirzījusi Kasparu Briškenu. Viņš ir "Rail Baltica" stratēģijas un attīstības vadītājs un AS "Pasažieru vilciens" padomes loceklis. "Progresīvo" premjera amata kandidāts savulaik arī bijis nacionālās aviokompānijas "airBaltic" padomes priekšsēdētāja vietnieks. Briškens ieguvis maģistra grādu ekonomikā.

"Liepājas partija" valdes sēdē aprīlī pieņēma lēmumu 14.Saeimas vēlēšanās, kas norisināsies oktobrī, kā premjera amata kandidatūru piedāvāt kādreizējo valdības vadītāju un esošo Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju Māri Kučinski.

Lai gan "Attīstibai Par" šobrid ir viena no retajām partījām, kas jau ir iesniegušas kandodātu sarakstu 14. Saeimas vēlēšanām, premjera amata kandidātu partija vēl nav nosaukusi. Tas tikšot izdarīts 4. augustā.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valde piektdien, 15.jūlijā, vienojās par Ministru prezidenta amata kandidāta izvirzīšanu. Publiski to ir plānots nosaukt pirmdien. LTV rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka tas varētu būt Aivars Lembergs.

Politika

Jaunievēlētajai Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšsēdētājai Dagmārai Beitnere-Le Gallai piemīt līdera potenciāls un harizma, taču JKP jādomā arī par skaidru ideoloģisko pozīciju, aģentūrai LETA vērtēja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.