Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Politika

Latviju apdraudošas partijas plāno sodīt stingrāk

© Gints Ivuškāns/F64

Plānots noteikt stingrākus sodus partijām, kas vēršas pret Latvijas valsti un atvieglot iespējas tās sodīt, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Ieceri gatavojas virzīt Saeimas Nacionālās drošības komisija. Tur, konsultējoties ar Valsts drošības dienestu un Satversmes aizsardzības biroju, top grozījumi Politisko partiju likumā.

"Ir konstatējums, ka šajos apstākļos, pastāvot agresorvalstij blakus, šis regulējums ir nepieciešams," sacīja Nacionālās drošības komisijas vadītājs Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Juridiskais formulējums likuma grozījumiem vēl ir tapšanas stadijā, bet iecere ir krietni paātrināt iespēju partijas darbību ar tiesas lēmumu apturēt. Kā norādīja Kučinskis, tas nozīmētu "noņemt partiju no trases".

Savukārt politoloģe Iveta Kažoka jaunajā iniciatīvā saskata bīstamību demokrātijai: "Es noteikti negribētu redzēt tādu situāciju, ka drošības iestādes saka - šito, šito, šitos aizliedzam. Pat, ja tur ir tiesnesis, tas tiesnesis vienkārši akli to izdara. Protams, ka Latvijā maz kurš satrauktos, ja aizliegtu, teiksim atklāti, Latvijas Krievu savienību, bet vienlaikus šāda veida instruments - viņš ir ļoti bīstams demokrātijās".

Saeimas Nacionālās drošības komisijā ieceri plāno izskatīt jau tuvākajās sēdēs.