Nacionālā apvienība aicina aizliegt partijām noliegt kara noziegumus

© F64

Nacionālā apvienība (NA) aicina Politisko partiju likumā aizliegt partijām savā darbībā noliegt kara noziegumus vai paust atbalstu demokrātisko valstu suverenitātes vai teritoriālās integritātes graušanai.

Grozījumus iesnieguši NA Saeimas deputāti Edvīns Šnore, Raivis Dzintars, Ritvars Jansons, Jānis Dombrava un Janīna Kursīte-Pakule.

Piedāvātās izmaiņas paredz noteikt, ka partijām savā darbībā aizliegts publiski slavināt, noliegt vai attaisnot genocīdu, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru, kara noziegumu, kā arī veikt vai atbalstīt darbības, kas vērstas uz demokrātisku valstu teritoriālās integritātes, suverenitātes, neatkarības vai konstitucionālās iekārtas graušanu.

NA skaidro, ka pēdējo gadu laikā Krievija ir atkārtoti veikusi agresīvas darbības pret kaimiņvalstīm. 2008.gadā tā uzbruka Gruzijai, 2014.gadā Ukrainai, anektēja Krimas pussalu, atbalstīja separātistus Ukrainas austrumos. 2022.gada februārī Krievija oficiāli atzina tā saucamo Luganskas un Doņeckas tautas republiku neatkarību, bet šā gada 24.februārī izvērsa visaptverošu militāro uzbrukumu Ukrainai, bombardējot pilsētas, nogalinot tūkstošiem Ukrainas pilsoņu un veicot masveida kara noziegumus.

"Lai arī Latvijas Saeima ir nosodījusi Krievijas agresiju Ukrainā, ir sabiedrības daļa, kas to atbalsta. Šādus noskaņojumus ir veicinājusi Krievijas propaganda, kā arī atsevišķu politisko spēku pārstāvji, kas pauduši atbalstu Krievijas īstenotajām darbībām," norāda koalīcijas partijas parlamentārieši.

NA uzsver, ka tādas partijas, kas atbalsta Krievijas agresīvo politiku un attaisno tās noziegumus, apdraud Latvijas drošību un ir pretrunā nacionālajām interesēm.