Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Tavars: Jānovērš starpinstitucionālā "futbola" iespējamība Ukrainas bēgļu izmitināšanā

© Ģirts Ozoliņš / F64

Nepieciešama valsts un pašvaldību darbību koordinācija, lai nesāktos starpinstitucionālais "futbols" un haoss Ukrainas bēgļu uzņemšanā un izmitināšanā, norāda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līdzpriekšsēdētājs, Saeimas deputāts Edgars Tavars.

Kā informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa, partiju apvienība Iekšlietu ministrijai prasa nekavējoties definēt skaitu, cik patvēruma meklētājus no Ukrainas Latvija reāli spēj uzņemt.

Pašlaik publiski izskan arvien jauna informācija par to, ko viena puse jeb valsts spēj vai otra puse jeb pašvaldība it kā nespējot izdarīt, tomēr visa pamatā ir koordinācijas un resursu trūkums, kas nacionālā līmenī nav līdz galam sakārtots, pauž ZZS pārstāvji.

Tavars norāda, ka tāpat svarīgi noskaidrot, kā bēgļu izmitināšana notiks vienmērīgi visā Latvijā, apzinot katras pašvaldības kapacitāti, kā arī nekavējoties praktiskajām vajadzībām novirzot līdzekļus no valsts budžeta neparedzēto izdevumu sadaļas.

"Pašvaldības jau tagad ziņo, ka trūkst guļammaisi, gultas un citas izmitināšanai nepieciešamās lietas. Bez koordinētas rīcības valsts mērogā Latvijā draud bēgļu krīze, kas sakņojas koordinācijas trūkumā valsts mērogā," uzskata ZZS līdzpriekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka šodien pie Kongresu namā Rīgā izvietotā bēgļu centra izveidojusies gara rinda, apstiprināja Rīgas domē.

Brīvprātīgie kopā ar robežsargiem apseko rindā esošos cilvēkus, lai noskaidrotu, kuriem no bēgļiem nepieciešama steidzama palīdzība, piemēram, nodrošinot pajumti. Šie cilvēki un tie, kas ir pierakstījušies iepriekš pakalpojumu saņemšanai, tiek apkalpoti prioritāri.

LETA jau vēstīja, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.