Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Rinkevičs: Krievija īsteno kara noziegumu

© Rūta Kalmuka / F64

Ar iebrukumu Ukrainā Krievija īsteno kara noziegumu, preses konferencē žurnālistiem sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

"Krievijas sāktā militārā agresija pret Ukrainu nekādā veidā nav Ukrainas izprovocēts iebrukums. Krievijas darbības ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām. Skati, ko mēs redzējām promceļā, ir neatbilstoši 21.gadsimtam. Veidojas garas rindas, cilvēki mēģina saprast, par ko un kāpēc. Uz šo racionālas atbildes nav," uzsvēra ministrs.

Rinkēviča ieskatā, ir iestājusies jauna realitāte, kur jāizvērtē, kā turpmāk pretoties šādai agresīvai Krievijas ārpolitikai. Ministrs norādīja, ka šodien Briselē Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padome juridiski apstiprinās otro sankciju paketi pret Krieviju. Paketē būs vairākas lietas, kas saistītas ar finanšu ekonomiskajām sankcijām un sankcijām pret konkrētām personām.

"Saprotot, ka mums ir jāvirzās uz priekšu ātri, uzskatām, ka šī sankciju pakete nekavējoties ir jāpaplašina un jāstiprina. Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc sankciju paketē nevar tikt iekļauts SWIFT. Ja mēs nevaram iekļaut to šodien, jo vienai otrai dalībvalstij tā šķiet problēma, tad gatavosim trešo sankciju paketi," akcentēja Rinkēvičs.

Pēc viņas paustā, ja kādam šķiet, ka jāsagaida vēl kaut kas, piemēram, līķi un cīņas Kijevas ielās, tad tas lai paliek uz to politiķi un amatpersonu sirdsapziņas, kas patlaban varbūt bremzē šo paketi. Jebkurā gadījumā Latvija un līdzīgi domājošās dalībvalstis balsos un apstiprinās šo sankciju paketi, par kuru ir panākta vienošanās, vienlaikus uzstājot uz to, ka jāgatavo trešā sankciju pakete, kamēr cīņa Ukrainā turpinās, kamēr tiek bombardēti civiliedzīvotāji un militārie objekti. Rinkēvičs norādīja, ka "mēs pilnīgi noteikti mierā neliksimies".

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ES līderi piektdienas rītā noslēdza ārkārtas samitu ar vienošanos noteikt "maksimālas ietekmes" sankcijas pret Krieviju, vēršoties pret tās finanšu, enerģētikas un transporta nozarēm.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena preses konferencē paziņoja, ka šīs sankcijas būs ar "maksimālu ietekmi uz Krievijas ekonomiku un politisko eliti".