Atkārtoti noraida opozīcijas priekšlikumus agrāk atteikties no Covid-19 sertifikātu izmantošanas

© Romāns Kokšarovs/F64

Saeima šodien noraidīja vairākus opozīcijas virzītos likumu grozījumus, tostarp, lai no Covid-19 sertifikātu prasīšanas darba attiecībās un pakalpojumu saņemšanā atteiktos agrāk nekā plānojusi valdība.

Deputāti Jūlija Stepaņenko (LPV), Ļubova Švecova (LPV), Māris Možvillo (PCL), Kaina Sprūde (LuK) un Ieva Krapāne virzīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredzēja atcelt gan tiesības Ministru kabineta noteikumos ieviest aizliegumus Covid-19 izplatības ierobežošanai, gan prasību par Covid-19 sertifikātu izmantošanu. Parlaments šo likumprojektu noraidīja.

Tāpat tika noraidīti deputātu Kaspara Ģirģena (R), Ērika Pucens (R), Ramonas Petravičas, Možvillo un Sprūdes virzītie līdzīgi grozījumi šajā pašā likumā, kas paredzētu agrāk atteikties no Covid-19 sertifikātu prasības darba attiecībās.

Atbalstu nesaņēma arī Petravičas, Alda Gobzema (LuK), Možvillo, Krapānes, Sprūdes, Švecovas, Ralfa Nemiro, Stepaņenko, Ģirģena un Rībenas iesniegtais lēmumprojekts, uzdot valdībai nekavējoties izbeigt Covid-19 sertifikātu izmantošanu Latvijā.

Kā ziņots, valdība lēmusi no 1.marta atcelt prasību pēc Covid-19 sertifikāta mazumtirdzniecībā. Tāpat no 1.marta Covid-19 sertifikāti netiks prasīti pasākumos un pakalpojumos, kas notiek ārā.

Līdz 1.aprīlim Covid-19 sertifikāti tiks lietoti iekštelpās vidēs, kur ir palielināts risks - publiskos pasākumos (izrādes, koncerti, kino, sporta sacensību skatīšanās), naktsklubos, atrakcijās, piedaloties sporta vai amatieru aktivitātēs, ēdināšanā, individuālajos pakalpojumos, kur netiek lietotas medicīniskās maskas vai FFP2 respiratori. Sertifikātu derīguma termiņš pakalpojumu saņemšanai no 15.februāra tiek pārcelts uz 1.aprīli.

Tāpat līdz 1.aprīlim sertifikāts saglabāsies kā prasība darbam izglītības iestādēs, sociālās aprūpes centros, ārstniecības iestādēs. Veselības ministrijā atzīmē, ka tas būs vajadzīgs arī darbiniekiem, kuri saskaras ar klientiem publiskajā sektorā un vietās, kur noteikta Covid-19 sertifikātu lietošana. No 1.marta līdz 1.aprīlim pārējos gadījumos sertifikāta nepieciešamību noteiks darba devējs.

Svarīgākais