Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Vai pašvaldību likumprojekta grozījumi paredz, ka nepilsoņi turpmāk varēs vēlēt vēlēšanās?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Publiski izskanējušais viedoklis, ka Saeimā skatītās izmaiņas Pašvaldību likumprojektā dotu tiesības nepilsoņiem vēlēt pašvaldības, neatbilst pastiesībai, jo vēlēšanu tiesības nosaka cits likums, uzsver Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājas vietnieks Uldis Budriķis (JKP).

Saeimas mājaslapā publicētajā priekšlikumu tabulā norādīts, ka komisija ir atbalstījusi priekšlikumu, ka pašvaldības dome ir iedzīvotāju ievēlēta lēmējinstitūcija. Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Māris Pūķis "Latvijas Avīzei" paudis, ka tas ir būtisks pavērsiens, kas varētu nozīmēt, ka domes varētu vēlēt arī nepilsoņi, kas varētu atstāt sekas uz vairākām pašvaldībām.

Budriķis akcentēja, ka Pūķis pauž personīgo viedokli, kas neatbilst patiesībai. Politiķis arī piebilda, ka viņa pārstāvētā Jaunā konservatīvā partija (JKP) nekad nepieļaus, ka nepilsoņi varētu vēlēt pašvaldību vēlēšanās, jo tas ir valsts iekšējās drošības jautājums.

Komisijas priekšsēdētājas vietnieks atsaucās uz citu, Pašvaldību domes vēlēšanu likumu, kurā ir norādīts, ka tiesības vēlēt domi ir Latvijas pilsoņiem un Eiropas Savienības pilsoņiem, kuri nav Latvijas pilsoņi, bet ir reģistrēti Fizisko personu reģistrā.

Ņemot vērā šo regulējumu, Budriķis neredz pamatu mainīt komisijā atbalstīto priekšlikumu Pašvaldību likumprojektam. Reizē, ja būtu šāda nepieciešamība, to varētu veikt arī nākamajā, galīgajā lasījumā.

Opozīcijas deputāte, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Inga Goldberga (S) aģentūrai LETA skaidroja, ka iepriekš atbildīgajā darba grupā nav bijušas diskusijas par definīciju komisijā atbalstītajam ierakstam Pašvaldību likumprojektā, ka pašvaldību domes ir iedzīvotāju vēlētas.

Goldberga norādīja, ka darba grupas diskusijās un arī no Pūķa iepriekš neesot izskanējis augstāk minētais viedoklis par nepilsoņiem, tāpat šajā jautājumā arī nav notikusi sīkāka diskusija par vārda "iedzīvotāji" definīciju. Komisijas vadītāja personīgi atbalstītu, ka visiem pašvaldības iedzīvotājiem būtu tiesības vēlēt domi, bet līdz šim vairākuma atbalsts šādam regulējumam nav bijis.

Attiecībā uz citu, vienu no sarežģītākajiem jautājumiem Pašvaldību likumprojektā - par iedzīvotāju padomēm - vēl nav zināms, vai tās tajā būs iekļautas un kuri cilvēki tās vēlēs, norādīja Goldberga. Politiķe skaidroja, ka atsevišķas sabiedriskās organizācijas atbalstītu visu iedzīvotāju vēlētas padomes, jo tur tiktu skatīti tikai saimnieciski jautājumi, taču nav zināms, vai koalīcija šādu pieeju atbalstītu.

Politiķe atturējās tieši prognozēt, kad komisija varētu noslēgt darbu pie visu 316 priekšlikumu izskatīšanas, jo tas atkarīgs no diskusiju ilguma par dažādiem, ilgus gadus neskatītiem jautājumiem. Vaicāta, vai likumprojekts līdz pavasara beigām varētu tikt virzīts izskatīšanai Saeimai uz otro lasījumu, komisija priekšsēdētāja norādīja, ka līdz pavasara beigām to vajadzētu izdarīt.