Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Ekonomikas ministram uzdots sagatvot priekšlikumus energoresursu cenu stabilizēšanai

© Kaspars Krafts/F64

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzdevis ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (NA) iesniegt valdībā priekšlikumus energoresursu cenu stabilizēšanai un ilgtermiņa prognozējamības nodrošināšanai nacionālā un reģionālā mērogā, kā arī priekšlikumus siltumenerģijas izmaksu samazināšanai, kas būtu vērsti uz strauja siltumenerģijas tarifu pieauguma novēršanu, informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Vitenbergs jau ir paziņojis, ka cenu stabilizēšanai atkārtoti aicinās koalīcijas partnerus atbalstīt samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi elektroenerģijai, dabasgāzei, siltumenerģijai un kurināmajai koksnei. Iepriekš Kariņa pārstāvētā "Jaunā vienotība" PVN samazināšanu tika noraidījusi.

Pēc Kariņa vārdiem, pašlaik ir redzams, ka pēdējo mēnešu laikā dažādu faktoru rezultātā visā pasaulē ir strauji pieaugušas energoresursu cenas. "Tas sāpīgi skar arī mūsu iedzīvotājus un uzņēmumus", tāpēc valdība ieviesusi vairākus risinājumus, lai mazinātu pieaugošo energoresursu cenu ietekmi, tostarp īpaši sniedzot plašāku atbalstu mūsu senioriem un mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, uzskata Kariņš.

"Vienlaikus būtiski arī vērtēt situāciju ilgtermiņā un strādāt pie risinājumiem, lai stabilizētu energoresursu cenas nākotnē un tās būtu pēc iespējas prognozējamas," uzsver Kariņš.

Ministru prezidenta preses sekretārs atzīmē, ka valdība līdz šim ir lēmusi par vairākiem atbalsta veidiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem - palielināts atbalsts aizsargātajiem elektrības lietotājiem, vakcinētie seniori ziemas sezonas laikā saņem 20 eiro pabalstu katru mēnesi pieaugošo energoresursu izmaksu kompensācijai, samazināta obligātās iepirkuma komponentes likme, uz pusi samazināts elektrības sadales tarifs un piešķirti papildu līdzekļi mājokļa pabalstiem. Tāpat papildu atbalsts ģimenēm ar bērniem šogad esot ģimenes valsts pabalsti, kam valsts budžetā papildus piešķirts 90 miljonu eiro finansējums.

Atbilstoši Ministru prezidenta uzdevumam par priekšlikumiem energoresursu cenu stabilizēšanai un prognozējamībai ilgtermiņā Ekonomikas ministrijai tie valdībā ir jāiesniedz divu nedēļu laikā.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs pēc ikšantās ar Polijas vicepremjeru Jaceku Sasinu atzina, ka polija ir piemērs, kā pārvarēt energoresursu cenu pieauguma krīzi ar rīcības programmu - tur inflācijas negatīvā ietekme un iedzīvotāju māksātnespēja tiek risināta, samazinot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi energoresursiem un pārtikai.

Tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunāja energoresursu cenu pieauguma izaicinājumus, kas ne vien palielina enerģētiskās nabadzības riskus, bet arī veido inflāciju. Cenšoties mazināt inflācijas negatīvo ietekmi, Polijas valdība ir izstrādājusi pretinflācijas programmu, terminēti atceļot PVN pārtikai, kā arī samazinot PVN likmi energoresursiem un degvielai.

Polijas vicepremjers norādīja, ka šie pasākumi ieviesti, lai mazinātu inflācijas negatīvo ietekmi, jo sevišķi ziemas mēnešos, kad tiek prognozēts patēriņa cenu pieaugums.

Vitenbergs atzina, ka Polijas pieredze Latvijai ir būtiska, īpaši patlaban, kad situācija ar energoresursu sadārdzināšanos pieprasa nekavējošu rīcību, lai mazinātu patēriņa cenas.