Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Kariņš sarunā ar ASV valsts sekretāru Blinkenu aicina stiprināt ASV klātbūtni Baltijas reģionā

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien, 30.novembrī, tikās ar ASV valsts sekretāru Antoniju Blinkenu un pārrunāja drošības situāciju reģionā, kā arī valstu divpusējās sadarbības jautājumus.

Kā aģentūru LETA informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs, Kariņš tikšanās gaitā arī pateicies par ASV nemainīgo atbalstu Baltijas valstu drošībai un aicinājis stiprināt ASV klātbūtni reģionā, ņemot vērā Baltkrievijas režīma īstenoto hibrīduzbrukumu uz Latvijas, Lietuvas un Polijas robežas, kas ir arī Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu ārējās robežas.

Sakarā ar Krievijas militārā spēka koncentrāciju Ukrainas pierobežā, Ministru prezidents uzsvēris, ka šie notikumi ir vērtējami kopainā līdz ar Eiropā pieaugošo energoresursu, galvenokārt gāzes, cenu kāpumu, ko ietekmē Krievijas manipulācijas ar gāzes piegādēm. Tāpat arī turpinoties Krievijas un Baltkrievijas īstenotās dezinformācijas kampaņas.

Kariņš paudis, ka ir būtiski dot skaidru signālu Krievijai, ka, turpinot situācijas eskalāciju reģionā, tam būs sekas. "Šie jaunie drošības izaicinājumi ir stiprinājuši Eiropas Savienības (ES) valstu vienotību, kā arī ES un transatlantisko partneru sadarbību. Strādājot kopā un papildinot vienam otru, mēs skaidri demonstrējam abu organizāciju - ES un NATO - spēku," akcentēja Ministru prezidents.

Tikšanās laikā abas puses pārrunājušas arī Latvijas un ASV sadarbību ekonomikā. Ministru prezidents, iepazīstinot ar Latvijas ekonomikas attīstību pēdējo gadu laikā, aicinājis ASV uzņēmumus investēt nozarēs ar augstu pievienoto vērtību. Tikšanās laikā Kariņš arī atzīmējis sekmīgo sadarbību ar ASV Valsts kasi un pateicās par atbalstu finanšu sektora uzraudzības uzlabošanas jomā.

Ministru prezidents ar ASV valsts sekretāru pārrunājis arī ES un ASV attiecības. Kariņš šajā sakarā norādījis, ka, pateicoties ES un ASV Tirdzniecības un tehnoloģijas padomes darbībai, Latvija sagaida ciešāku sadarbību augsto tehnoloģiju jomā.